NatiBuczi
PrzepisyDeseryProste i szybkie ciasto dyniowe 

Proste i szybkie ciasto dyniowe 

Jeden kawałek dostarcza 179 kcal (57.1 g)
B:3.2 g T:11.6 W:16.9 g

*Czekolada i dodatkowe orzechy nie jest wliczona kaloryczność

Składniki na ciasto (14 kawałków) :

  • pure z dyni (180 g)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (150 g)
  • mąka pszenna (100 g)
  • cynamon
  • szczypta kurkumy
  • aromat waniliowy (2-3 krople)
  • ksylitol (100g)
  • olej rzepakowy (130 g)
  • proszek do pieczenia (8 g)
  • 3 jajka (150 g)

Pamiętaj, że wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo lukier: 30 g ksylitolu i 10 ml soku z cytryny. Wymieszać, aby powstała gładka masa i posypać orzechami, które się przykleją.

Potrzebna będzie blaszka do pieczenia o wymiarach 25×15 (szersza niż standardowa, w węższej ciasto wyjdzie wyższe)

Sposób wykonania:


Do miski dodaj mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, następnie wbij jajka, dodaj olej oraz pure i wszystko razem dokładnie wymieszaj, ale nie za długo. Do połączenia składników. Piecz piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a później zmniejsz temperaturę do 170 i piecz jeszcze 15 minut lub do suchego patyczka.

Jak nie masz doświadczenia w pieczeniu wejdź na strone natibuczi.pl i przejdź do wpisu „Jak uniknąć zakalca”.

Dodaj komentarz

Top