Jeden kawałek dostarcza 179 kcal (57.1 g)
B:3.2 g T:11.6 W:16.9 g
*Czekolada i dodatkowe orzechy nie jest wliczona kaloryczność
Składniki na ciasto (14 kawałków) :
- pure z dyni (180 g)
- mąka pszenna pełnoziarnista (150 g)
- mąka pszenna (100 g)
- cynamon
- szczypta kurkumy
- aromat waniliowy (2-3 krople)
- ksylitol (100g)
- olej rzepakowy (130 g)
- proszek do pieczenia (8 g)
- 3 jajka (150 g)
Pamiętaj, że wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo lukier: 30 g ksylitolu i 10 ml soku z cytryny. Wymieszać, aby powstała gładka masa i posypać orzechami, które się przykleją.
Potrzebna będzie blaszka do pieczenia o wymiarach 25×15 (szersza niż standardowa, w węższej ciasto wyjdzie wyższe)
Sposób wykonania:
Do miski dodaj mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, następnie wbij jajka, dodaj olej oraz pure i wszystko razem dokładnie wymieszaj, ale nie za długo. Do połączenia składników. Piecz piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a później zmniejsz temperaturę do 170 i piecz jeszcze 15 minut lub do suchego patyczka.
Jak nie masz doświadczenia w pieczeniu wejdź na strone natibuczi.pl i przejdź do wpisu „Jak uniknąć zakalca”.