Ramen w 20 minut – zapisz przepis, jest prosty i przepyszny 🍜😍
Jedna porcja dostarcza 467 kcal (607 g)
B: 34.2 g T:14.3 g W:51.9 g
Przepis na 4 porcje:
Wywar:
- bulion warzywny lub jaki masz (240 g)
- Kapusta pak choi (440 g)
- Grzyby Shitake (140 g) + wrzątek (300 g) – grzyby trzeba moczyć w gorącej wodzie min. 2h, robię to przy okazji – nie wylewam tej wody, tylko daję ją do bulionu – nadaje mega smaku! Potem kroję gotuje tyle samo co warzywa.
- 2 marchewki (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Cebula (55 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir świeży ( 10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Sos rybny (10 g)
- Sos ostrygowy (20 g)
- Pasta hochujang lub chilli (5 g – daj tyle, ile lubisz)
- pieprz
Sposób wykonania:
Na patelnię dodaj olej, następnie cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę oraz dodaj namoczone wcześniej grzybki shitake oraz resztę warzyw. Całość zalej bulionem i wodą z grzybków. Wszystko dopraw pastą, świeżym imbirem i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw na średnim ogniu.
Dodatki:
- Makaron pszenny instant (200 g)
- 4 jajka (224 g) – aby miały taką konsystencję, wsadzam do wrzącej wody i gotuję z zegarkiem w ręku 6 minut, po ugotowaniu wkladam do zimej wody.
- pierś z kurczaka (300 g) – podlinkuję przepis na dole tego wpisu. Możesz też po prostu ugrillować kurczaka przyprawionego w ulubiony sposób.
- Orzeszki ziemne niesolone (15 g) – rozgniatam w moździerzu, możesz też wsadzć do woreczka i rozgnieść tuczkiem.
- Sezam (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Liście pak choi + sos ostrygowy (10 g) – na patelnie dodaje odrobinę oleju, pokorojone liście zalewam sosem i smaże aż zmiękną (ok. 3 minuty)
Sposób wykonania:
Nalej zupę do miski, następnie ułóż pozostałe dodatki. Całość posyp sezamem, szczypiorkiem czy kolendrą.