BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Żurek z ziemniakami i grzybami

Żurek po mojemu – inny niż robiło się w moim domu, ale serio pyszny – z dodatkową porcją warzyw i grzybowym aromatem.
U mnie w domu mama robiła żurek inaczej, a to taka moja wariacja, do tego z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym ❤️


Składniki na 7 porcji:

  • Woda lub bulion (2l)
  • Zakwas do żurku (640 g) ( ja używam gryczany)
  • Kiełbasa wiejska (to akurat wiejska, wysokiej jakości, ale jak nie mam dostępu do takiej, to kupuje z Lidla Pure Line (500g)
  • Jajko (7 sztuk, jedna 50 g)
  • Marchew (90 g)
  • Śmietana 30 % (70 g)
  • Natka pietruszki (18 g)
  • Grzyby suszone (10 g)
  • Prxyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, czosnek, pieprz, sól
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki (450 g)


indeks glikemiczny: 35
ładunek glikemiczny: 7.5


Jedna porcja dostarcza 376 kcal
B: 20.7 T:21. 5 W:23

Sposób przygotowania:


Suszone grzyby moczę. Bulion w odpuszczam w wodzie, dodaje przyprawy i zagotowuje – dodaje warzywa i grzyby razem z wodą , gotuję do miękkości do 20 minut. W międzyczasie podsmażam kiełbasę i cebulę. Dodaje kiełbasę do gara. Dodaje zakwasy, natkę u przyprawy, ponownie zagotowuje, na sam koniec dodaje śmietanę i mam gotowy obiad na 2-3 dni, który każdego dnia podobnie jak inne zupy, gulasze czy bigos na drugi dzień smakują jeszcze lepiej 😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *