Każdy robi trochę inny żurek. U mnie w domu robi się inny, w knajpach zawsze jest inny, u teściów też inny. Ja robię taki szybki i w miarę odchudzony. Może przyda się przepis i Tobie. Jedliśmy cały weekend, bardzo nam smakował. Na święta żurek jem w gościach.
Jedna porcja (bez pieczywa) dostarcza 448 kcal. Do tego kromka pieczywa np. żytniego razowego (35 g) to 80 kcal
B:27 g T:28.2 g W:16.8 g
Składniki na 4 porcje:
- biała kiełbasa (300 g) (polecam Ci tą od Good Valley, ma serio dobry skład – to nie reklama). Kupiłam ją w Stokrotce, ale wiem, że tez swoje produkty maja w Kauflandzie.
- Zakwas na żur (500 ml)
- 2 l wody (jak masz swój bulion/rosół to pomiń wodę)
- 2 marchewki (90 g)
- Liść laurowy (2 sztuki i ziele angielskie (3 sztuki)
- Bulion/rosoł lub gotowy bulion warzywny w słoiku (wybieram ten Winiary) (20 g)
- Piramidka smaku (Lidl)
- 8 jajek (400 g)
- Przyprawy: majaranek i pieprz
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- Łyżka chrzanu (staraj się wybierać taki, który ma jak najkrótszy skład i wysoką zawartość chrzanu) (10 g) – chrzan możesz też dodać bezpośrednio do talerza.
- Opcjonalnie szparagi (3 sztuki na porcje)
- Śmietana 18% (40 ml)
Sposób wykonania: do garnka dodaj wodę, wrzuć piramidkę, ziele i liście oraz zagotuj. następnie dodaj bulion oraz starta na tarce marchewkę Po 5 minutach dodaj kiełbaski i gotuj je kolejne 15 minut. Dodaj zakwas, majeranek, chrzan i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszaj. Dopraw pieprzem i gotuj kolejne 5 minut (uważaj z solą, bo gotowy bulion jest słony).. Wyłącz. Gdy przestygnie dodaj śmietanę. Gdy dodasz do gorącej śmietany, to się zważy. jajka ugotuj na twardo. Zielone szparagi gotuj około 3-4 minut,.Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Szparagi najlepiej gotować w takim wąskim garnku, aby końcówki wystawały. Podawaj z chlebem, bułką lub ziemniakami. Żurek posypałam szczypiorkiem i świeżym lubczykiem.