...

BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym i chilli

Składniki na 6 porcji:

  • bulion warzywny ( 2 l)
  • dynia (800 g) – tylko części jadalne
  • placki piada (120 g)
  • czosnek (45 g)
  • pestki dyni (30 g)
  • papryczka chilli (20 g)
  • olej rzepakowy (10 g)

Jedna porcja dostarcza 242 kcal B:6.2g T:16.7g W:24.9g (537.5g)

Sposób wykonania:
Dynię kroję w półksiężyce, wykładam na blachę wyłożoną papierze do pieczenia i polewam łyżeczką oleju. Biorę cały czosnek, odkrawam od niego górę polewam łyżeczką oleju i zawijam w folię. Piekę wszystko razem w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut. Widelec ma wchodzić w dynie. Dynię obieram po ostygnięciu.

W międzyczasie przygotowuje bulion, tym razem użyłam gotowego w słoiku. Na 2 litry wody dałam 2 łyżki bulionu warzywnego. Dodaje także piramidkę smaku. Zagotowuję i dodaje dynie, wyciskam upieczony czosnek, dodaję pokrojoną papryczkę chilli, kolendrę oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dodaje mleczko kokosowe i ściągam z ognia. Delikatnie studzę i blenduje na jednolitą konsystencję.

Placki piada lub tortille grilluje na patelni. Pestki dyni prażę na suchej patelni na złoty kolor.

Była to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory 🙂.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

🎄 Wyjątkowy prezent dla Twojego zdrowia i podniebienia! 🎄

Poznaj „40 przepisów z niskim indeksem glikemicznym” – świąteczny e-book, który pozwoli Ci cieszyć się pysznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i linię! 🥗🍪

Specjalna promocja na start!
Tylko do 19 grudnia kupisz go w wyjątkowej, świątecznej cenie!

Koniec promocji za...

 Dni
 Godzin
 Minut