Zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym i chilli
Składniki na 6 porcji:
- bulion warzywny ( 2 l)
- dynia (800 g) – tylko części jadalne
- placki piada (120 g)
- czosnek (45 g)
- pestki dyni (30 g)
- papryczka chilli (20 g)
- olej rzepakowy (10 g)
Jedna porcja dostarcza 242 kcal B:6.2g T:16.7g W:24.9g (537.5g)
Sposób wykonania:
Dynię kroję w półksiężyce, wykładam na blachę wyłożoną papierze do pieczenia i polewam łyżeczką oleju. Biorę cały czosnek, odkrawam od niego górę polewam łyżeczką oleju i zawijam w folię. Piekę wszystko razem w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut. Widelec ma wchodzić w dynie. Dynię obieram po ostygnięciu.
W międzyczasie przygotowuje bulion, tym razem użyłam gotowego w słoiku. Na 2 litry wody dałam 2 łyżki bulionu warzywnego. Dodaje także piramidkę smaku. Zagotowuję i dodaje dynie, wyciskam upieczony czosnek, dodaję pokrojoną papryczkę chilli, kolendrę oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dodaje mleczko kokosowe i ściągam z ognia. Delikatnie studzę i blenduje na jednolitą konsystencję.
Placki piada lub tortille grilluje na patelni. Pestki dyni prażę na suchej patelni na złoty kolor.
Była to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory 🙂.