Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Ziołowy pstrąg z chlebkami naan

Spis treści

Aromatyczne filety z pstrąga w sosie ziołowo-maślanym z chlebkami naan
Porcja (269 g) dostarcza 588 kcal B:30.6g T:24g W:66.8g

Składniki:
• pstrąg (200 g – waga po usunięciu części niejadalnych)
• łyżka masła klarowanego (15 g)
• 3 ząbki czosnku (15 g)
• pół pęczka koperku (12 g)
• pół pęczka natki pietruszki (12 g)
• 2 szklanki mąki pszennej – najlepiej typ 550 lub 00 (330 g) – 300 do ciasta, a 30g do podsypywania
• 4 łyżki jogurtu naturalnego (90 g)
• opakowanie suchych drożdży (6 g)
• łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (15g)
• płaska łyżeczka soli (6 g)
• pół łyżeczki cukru (5 g)
• pół szklanki wody (125 ml)


Sposób wykonania:
Pstrąga trzeba wyfiletować, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać masło, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Piec w 180 stopniach przez 20 minut (góra-dół).

Chlebki naan:
Do dużej miski dodaj wszystkie składniki. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zagniataj wszystkie składniki do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Miskę oprósz delikatnie mąką i wsadź do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika lub w lato na blacie). Następnie podziel ciasto na 8 części i rozwałkuj na ok. 5 mm placki (średnica 15 cm). Placki najlepiej wałkować sukcesywnie, a pozostałe kulki trzymać pod ściereczką. Smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron ok. 3-4 minuty na stronę. Gdy z jednej strony powstaną pęcherze, przewróć na drugą.

Kilka ważnych informacji:
Pstrągi są bardzo zdrowe, przede wszystkim poprzez obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka wykorzystuje te kwasy do budowy błon komórkowych, w tym komórek układu nerwowego, a zwłaszcza mózgu, który w swoim składzie zawiera ok. 60% składników tłuszczowych. Dla wielu struktur organizmu tłuszcze stanowią nie tylko materiał energetyczny , ale także budulcowy, należy więc dostarczać je z pożywieniem przez cały okres życia człowieka. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *