Jedna porcja (256g) dostarcza 441 kcal B:21.5g T:19.3g W:44.3g
Składniki na 2 porcje:
- ryż basmati (100g)
- łosoś wędzony na gorąco (125g)
- ser feta (30g)
- 10 pomidorków koktajlowych (200g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- łyżka oliwy z oliwek (10g)
- łyżka pesto z bazylii (najbardziej lubię świeże pesto Rana z Biedronki) (20g)
- natka pietruszki (6g)
- Przyprawy: zioła toskańskie (Kotanyi), oregano, sól, pieprz.
Sposób przygotowania :
Na patelnię dodajemy oliwę oraz posiekany ząbek czosnku, po chwili wrzucamy przekrojone na pół pomidorki i smażymy wszystko razem przez chwilę na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go na patelnię do pomidorków, dodajemy pesto i mieszamy. Przyprawy dodajemy wedle własnego uznania (lepiej dać mniej niż przesadzić)🤓. Wykładamy na talerz oraz dodajemy łososia, fetę i wszystko posypujemy jeszcze ziołami i natką (jeżeli chcesz możesz wszystko wymieszać na patelni i podgrzać łososia, ja nie czuję takiej potrzeby i podaję tak jak na zdjęciu 😀.