Krem ze szparagów i awokado z fetą i szaszłykiem z krewetek – czyli efektowne danie w 15 minut.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 502 kcalB:30.7g T:35.2g W:20.9g
Coś pysznego!
W tym jedna porcja krewetek (przepis 2 zdjęcia wcześniej) i 20g sera feta,
Sam krem(438g) bez krewetek i fety:
276 kcal B:5.8g T:22.4g W:20.9g
Składniki na dwie porcje kremy jak ze zdjęcia:
- Awokado (140g)
- Szparagi (bez łodyg) (300g)
- Cebula (50g)
- Masło klarowane (20g)
- Czosnek (15g)
- Śmietana 18% (15g) – możesz zrobić z jogurtem lub pominąć jak nie jesteś vegan lub nie tolerujesz laktozy
- papryczka chilli (jako dekoracja)
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi
- ser feta lub typu feta (20g)
- 300ml wody (jak masz bulion/rosół daj zamiast wody, będzie jeszcze lepszy, ale ja akurat nie miałam i też było pycha).
Sposób wykonania:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojona cebule i rozgnieciony czosnek, gdy czosnek po ok. 1 minucie zacznie pachnieć dodaj szparagi (wcześniej je wygnij i w odpowiednim miejscu ułamią się łodygi).
- Podsmaż minutę i zalej wodą/bulionem. Gotuj 4 minuty (odkrój kilka główek szparagów, aby mieć do dekoracji).
- Następnie zdejmij zaognia, dodaj obrane awokado, przyprawy (także sól i pieprz według swojego gustu) i śmietanę oraz skrop sokiem z cytryny (ok. z 1/3).
- Proponuje podawać jak na zdjęciu. Zupę możesz podgrzać w razie potrzeby.
Jedliśmy z mężem ze smakiem – lekka, świeża letnia zupa krem.