Zapiekanki z karmelizowaną cebulką i pieczarkami w sosie sojowym z dwoma rodzajami sera, ziołami i chilli.
Składniki na 2 sztuki:
- bagietka paluch wieloziarnisty (70g)
- pieczarka (80g)
- pomidor koktajlowy (80g)
- passata pomidorowa (40g)
- mozzarella light (30g)
- brie blue/gorgonzola (30g)
- przyprawa zioła toskańskie
- sos sojowy (10g)
- kolendra
- garść rukoli
- bazylia
- płatki chilli
Jedna sztuka dostarcza 202 kcal (200g)
B:10.6g T:5.7g W:27g
Sposób wykonania:
- Bagietkę przecinamy na pół, zwilżamy wodą i wsadzamy do piekarnika nagrzanej do 180 stopni (góra-dół) na 4 minuty.
- Następnie smarujemy passata, posypujemy przyprawą. Pieczarki i cebule kroimy w ulubiony kształt , dodajemy na patelnie i zalewamy 3 łyżkami wody, zostawimy mały ogień i czekamy aż woda odparuje.
- Po odparowaniu dodajemy łyżeczkę cukru, sos sojowy, sól i pieprz. Czekamy aż pieczarki wchłoną sos powstały z sosu sojowego i cukru (ok. 5 minut). Warto pamiętać o małym ogniu.
- Na passate wykładamy rukolę, pieczarki i rozdrobnione sery i pomidorki podzielone na 4 części.
- Wkładamy do piekarnika na 5 minut lub do czasu aż ser się rozpuści. Na koniec dajemy świeże zioła i posypujemy chilli.
- Można pokroić na kawałeczki i serować rodzinie/gościom. Szybko zniknął, zobaczysz.