Zrobisz go w 15 minut! Pyszny makaron z azjatyckim twistem z roślinnym źródłem białka w postaci tofu.
Tofu, będące głównym składnikiem naszego udonu, jest bogate w białko roślinne i inne cenne składniki odżywcze. Tofu razem z udonem i warzywami tworzy pełnowartościowy posiłek, który nie tylko smakuje wybornie, ale także jest korzystny dla Twojego zdrowia.
Składniki na 3 porcje:
makaron udon (400 g)
warzywa azjatyckie (200 g)
bulion lub woda (150 ml)
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu (5g)
olej (10 g)
Przyprawy:
pasta curry lub curry (łyżeczka pasty, curry szczypta)
płatki chilli (pomiń jak nie lubisz ostrego)
papryka słodka
kurkuma
czosnek (3g)
dymka lub cebula (25 g)
Tofu i dodatki do niego:
tofu (180 g)
skrobia ziemniaczana (10 g)
papryka słodka i pieprz
olej (5g)
dodatki: szczypiorek, cytryna i sezam (5g)
Porcja 351 kcal (336 g)
B:13.6 g T:11.5 g W:44.6 g
Sposób przygotowania:
Na patelnię dodaj olej, następnie czosnek oraz płatki chilli, cebukę dymkę, sos sojowy oraz pastę curry. Zalej bulionym i duś pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do miski dodaj przyprawy i skrobię, wymieszaj w tej mieszance tofu. Na drugą patelnię dodaj olej i usmaż tofu. Po chwili dodaj mrożone warzywa – ja kupuję mieszanki warzyw azjatyckich np. w Biedronce czy Lidlu. Dodaj gotowy makaron – kupuje go na działach azjatyckich, ale jest też w stałej ofercie w Lidlu na makaronach. Dla zagęszczenia dodaję skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie. Na koniec możesz po spróbowaniu dodać jeszcze trochę przypraw. Podaję z tofu i swieżym szczypiorkiem oraz sezamem.
Jak dla mnie to najlepszy możliwy sposób na tofu, wychodzi przepyszne . Bardzo Ci polecam spróbować