NatiBuczi
PrzepisyBez mięsaUdon z chrupiącym tofu

Udon z chrupiącym tofu

Zrobisz go w 15 minut! Pyszny makaron z azjatyckim twistem z roślinnym źródłem białka w postaci tofu.

Tofu, będące głównym składnikiem naszego udonu, jest bogate w białko roślinne i inne cenne składniki odżywcze. Tofu razem z udonem i warzywami tworzy pełnowartościowy posiłek, który nie tylko smakuje wybornie, ale także jest korzystny dla Twojego zdrowia.

Składniki na 3 porcje:

makaron udon (400 g)

warzywa azjatyckie (200 g)

bulion lub woda (150 ml)

skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu (5g)

olej (10 g)

Przyprawy:

pasta curry lub curry (łyżeczka pasty, curry szczypta)

płatki chilli (pomiń jak nie lubisz ostrego)

papryka słodka

kurkuma

czosnek (3g)

dymka lub cebula (25 g)

Tofu i dodatki do niego:

tofu (180 g)

skrobia ziemniaczana (10 g)

papryka słodka i pieprz

olej (5g)

dodatki: szczypiorek, cytryna i sezam (5g)

Porcja 351 kcal (336 g)

B:13.6 g T:11.5 g W:44.6 g

Sposób przygotowania:

Na patelnię dodaj olej, następnie czosnek oraz płatki chilli, cebukę dymkę, sos sojowy oraz pastę curry. Zalej bulionym i duś pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do miski dodaj przyprawy i skrobię, wymieszaj w tej mieszance tofu. Na drugą patelnię dodaj olej i usmaż tofu.  Po chwili dodaj mrożone warzywa – ja kupuję mieszanki warzyw azjatyckich np. w Biedronce czy Lidlu.  Dodaj gotowy makaron – kupuje go na działach azjatyckich, ale jest też w stałej ofercie w Lidlu na makaronach. Dla zagęszczenia dodaję skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie. Na koniec możesz po spróbowaniu dodać jeszcze trochę przypraw. Podaję z tofu i swieżym szczypiorkiem oraz sezamem. 

Jak dla mnie to najlepszy możliwy sposób na tofu, wychodzi przepyszne . Bardzo Ci polecam spróbować

Dodaj komentarz

Top