Udon z kurczakiem w sosie teryiaki i brokułem.
Składniki na 3 porcje:
- Makaron udon (400 g)
- Pierś z kurczaka (200 g)
- Oliwa z oliwek (5 g)
- Sos teriyaki (60 g)
- Woda (50 g)
- Seam (20 g)
- Pietruszka (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (5 g)
- Orzeszki pini lub ziemne (20 g)
- Ulubione przypraw – ja dodałam harrisę.
Jedna porcja dostarcza 456 kcal (411 g)
B: 28.2 g T:11.3 g W:60.9 g
Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię dodaj orzeszki i je podpraż. Kurczaka usmaż jak zwykle, odłóż na bok i dodaj na patelnie oliwę, czosnek i sos i harrisę, dodaj ponownie kurczaka na patelnie. Do szklanki dodaj mąkę i wodę, wymieszaj. Dodaj na patelnie. Sos widocznie zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj brokuły. Do kurczaka dodaj gotowy makaron udon, a na koniec brokuła. Możesz opcjonalnie dodać sok z cytryny, trochę sosu sojowego i natkę pietruszki lub kolendrę. Ja wolałabym kolendrę, ale nie miałam. Jakie to jest proste i pyszne danie