NatiBuczi
PrzepisyMakaronyUdon z kurczakiem i brokułem

Udon z kurczakiem i brokułem

Udon z kurczakiem w sosie teryiaki i brokułem.


Składniki na 3 porcje:

  • Makaron udon (400 g)
  • Pierś z kurczaka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (5 g)
  • Sos teriyaki (60 g)
  • Woda (50 g)
  • Seam (20 g)
  • Pietruszka (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Skrobia ziemniaczana (5 g)
  • Orzeszki pini lub ziemne (20 g)
  • Ulubione przypraw – ja dodałam harrisę.


Jedna porcja dostarcza 456 kcal (411 g)
B: 28.2 g T:11.3 g W:60.9 g

Sposób przygotowania:


Na suchą patelnię dodaj orzeszki i je podpraż. Kurczaka usmaż jak zwykle, odłóż na bok i dodaj na patelnie oliwę, czosnek i sos i harrisę, dodaj ponownie kurczaka na patelnie. Do szklanki dodaj mąkę i wodę, wymieszaj. Dodaj na patelnie. Sos widocznie zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj brokuły. Do kurczaka dodaj gotowy makaron udon, a na koniec brokuła. Możesz opcjonalnie dodać sok z cytryny, trochę sosu sojowego i natkę pietruszki lub kolendrę. Ja wolałabym kolendrę, ale nie miałam. Jakie to jest proste i pyszne danie

Dodaj komentarz

Top