BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut


Szynka pieczona w rękawie 

Cała tajemnica idealnej szynki tkwi w marynowaniu przynamniej 12h i odpowiedni czas pieczenia.
Do tego kopytka z parmezanem i sałatka z rukoli i pomidorków z sosem musztardowy miodowym.

Możesz ją podawać w formie dania obwodowego jak ja lub jako domową wędlinę 🙂. To takie danie dwa w jednym – w sumie to można je przerobić też na gulasz i zjeść np. z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

Szynka wieprzowa (1.5 kg)

Marynata:

  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sos sojowy (ok. 1 łyżka)
  • Papryka słodka
  • Przyprawa do mięs
  • Przyprawa do kurczaka
  • Papryka ostra
  • Pieprz
  • Natka pietruszki z czosnkiem
  • Łyżka oleju (10 g)
  • 2 łyżki wody (10 g)

Sposób wykonania:

Wszystkie przyprawy mieszamy z sosem, wodą o olejem. Mięso nacieramy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Nacieramy mięso marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później przekładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) przez 1.5 h do dwóch godzin – zależy na jak bardzo miękkim mięsie Ci zależy. Po tym czasie rozcinamy rękaw i wyciągamy mięso do naczynia oraz wylewamy sos, który się wytworzył także do naczynia. Pieczemy jeszcze 20 minut, aby mięso się przyrumieniło. Pokrojone mięso odgrzewam na patelni w sosie.

Przepis – sos:

Sos odlewamy na patelnie, dodajemy szklankę bulionu (250 ml). Zagotowujemy dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej (20 g) wymieszanej w ok. 30 ml zimnej wody. Ponownie czekamy aż się zagotuje, wtedy sos zgęstnieje. Jeżeli nie lubisz zbyt gęstego sosu, to daj połowę mąki i później ewentualnie dodaj.

Kopytka -przepis na 5 porcji:


Ziemniaki (1 kg)
Jajko (50 g)
Mąka (200 g)
Sól

Sposób wykonania: ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Wyłóż na stolnicę, deskę lub blat z dodatkiem mąki i zrób ok. 6-7 wałeczków. Potnij wałeczki na kopytka. Gotuj partiami we wrzącej wody do momentu aż kopytka wypłyną do wierzchu. (ok. 2-3 minuty). Od czasu do czasu przemieszaj kopytka łyżką, aby nie przywarły do dna. Wyławiaj łyżką durszlakową i studź na talerzy, uważaj, aby się nie skleiły.

Sałatka:


Pomidorki + rukola
Sos do sałatki – na 2 porcje to będzie łyżka musztardy francuskiej, płaska łyżka miodu, 30 ml wody, pieprz, sól. Zrób tyle, ile potrzebujesz mnożąc składniki przez liczbę osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *