Cała tajemnica idealnej szynki tkwi w marynowaniu przynamniej 12h i odpowiedni czas pieczenia.
Do tego kopytka z parmezanem i sałatka z rukoli i pomidorków z sosem musztardowy miodowym.
—
Możesz ją podawać w formie dania obwodowego jak ja lub jako domową wędlinę 🙂. To takie danie dwa w jednym – w sumie to można je przerobić też na gulasz i zjeść np. z plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
Szynka wieprzowa (1.5 kg)
Marynata:
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Sos sojowy (ok. 1 łyżka)
- Papryka słodka
- Przyprawa do mięs
- Przyprawa do kurczaka
- Papryka ostra
- Pieprz
- Natka pietruszki z czosnkiem
- Łyżka oleju (10 g)
- 2 łyżki wody (10 g)
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy mieszamy z sosem, wodą o olejem. Mięso nacieramy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Nacieramy mięso marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Później przekładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) przez 1.5 h do dwóch godzin – zależy na jak bardzo miękkim mięsie Ci zależy. Po tym czasie rozcinamy rękaw i wyciągamy mięso do naczynia oraz wylewamy sos, który się wytworzył także do naczynia. Pieczemy jeszcze 20 minut, aby mięso się przyrumieniło. Pokrojone mięso odgrzewam na patelni w sosie.
Przepis – sos:
Sos odlewamy na patelnie, dodajemy szklankę bulionu (250 ml). Zagotowujemy dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej (20 g) wymieszanej w ok. 30 ml zimnej wody. Ponownie czekamy aż się zagotuje, wtedy sos zgęstnieje. Jeżeli nie lubisz zbyt gęstego sosu, to daj połowę mąki i później ewentualnie dodaj.
Kopytka -przepis na 5 porcji:
Ziemniaki (1 kg)
Jajko (50 g)
Mąka (200 g)
Sól
Sposób wykonania: ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Wyłóż na stolnicę, deskę lub blat z dodatkiem mąki i zrób ok. 6-7 wałeczków. Potnij wałeczki na kopytka. Gotuj partiami we wrzącej wody do momentu aż kopytka wypłyną do wierzchu. (ok. 2-3 minuty). Od czasu do czasu przemieszaj kopytka łyżką, aby nie przywarły do dna. Wyławiaj łyżką durszlakową i studź na talerzy, uważaj, aby się nie skleiły.
Sałatka:
Pomidorki + rukola
Sos do sałatki – na 2 porcje to będzie łyżka musztardy francuskiej, płaska łyżka miodu, 30 ml wody, pieprz, sól. Zrób tyle, ile potrzebujesz mnożąc składniki przez liczbę osób.