NatiBuczi
PrzepisyBez mięsaSzybka sałatka z tortellini

Szybka sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini, vege gyrosem i sosem jogurtowo-bazyliowym to wariacja, która powstała spontanicznie z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa i ryb. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Robiłam ją dosłownie 10 minut.

Całe naczynie ma (855 g) 1887 kcal B: 77.7 g T:99.9 g W:164.1 g

Naczynie podzieliłam na 8 porcji (jedna porcja waży 107 g) i ma 236 kcal

B:9.7 T: 12.5 g W:20.5 g

Składniki:

  • Tortellini Giovanni Rana ze szpinakiem i ricottą (250 g)
  • Gyros roślinny z Biedronki (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (165 g)
  • Suszone pomidory w oleju (120 g)
  • Pestki dyni (30 g)

Sos:

  • Pesto z bazylii (Rana) (20 g)
  • Jogurt naturalny (60 g)
  • Majonez light (25 g)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz

Sposób przygotowania sosu: wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce.

Dodatki:

  • Szczypiorek (15 g)
  • Świeża bazylia (5 g)

Sposób przygotowania: tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przepłucz zimną wodą. Gyrosa podsmaż na suchej patelni. Pomidory pokrój, szczypiorek posiekaj. Pestki dyni podpraż na suchej patelni na złoty kolor (ok. 3 minuty).

Wszystkie składniki ułóż warstwowo w naczyniu. Polej sosem, pestkami dyni, posyp szczypiorkiem i dodaj bazylię.

Dodaj komentarz

Top