
Szybka sałatka z tortellini
Sałatka z tortellini , vege gyrosem i sosem jogurtowo-bazyliowym to wariacja, która powstała spontanicznie z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa i ryb. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Robiłam ją dosłownie 10 minut.
Całe naczynie ma (855 g) 1887 kcal B: 77.7 g T:99.9 g W:164.1 g
Naczynie podzieliłam na 8 porcji (jedna porcja waży 107 g) i ma 236 kcal
B:9.7 T: 12.5 g W:20.5 g
Składniki:
- Tortellini Giovanni Rana ze szpinakiem i ricottą (250 g)
- Gyros roślinny z Biedronki (150 g)
- Kukurydza konserwowa (165 g)
- Suszone pomidory w oleju (120 g)
- Pestki dyni (30 g)
Sos:
- Pesto z bazylii (Rana) (20 g)
- Jogurt naturalny (60 g)
- Majonez light (25 g)
- Sok z cytryny (5 ml)
- Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz
Sposób przygotowania sosu: wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce.
Dodatki:
- Szczypiorek (15 g)
- Świeża bazylia (5 g)
Sposób przygotowania: tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przepłucz zimną wodą. Gyrosa podsmaż na suchej patelni. Pomidory pokrój, szczypiorek posiekaj. Pestki dyni podpraż na suchej patelni na złoty kolor (ok. 3 minuty).
Wszystkie składniki ułóż warstwowo w naczyniu. Polej sosem, pestkami dyni, posyp szczypiorkiem i dodaj bazylię.


