Wychodzą 24 kawałki, jeden (90 g) 144 kcal
B:1.8 g T: 7.5 g W:18.3 g
Składniki (blacha 25×35):
- jabłka (1.5 kg)
- cynamon wedle uznania
- Ciasto kruche:
- mąka pszenna (180 g)
- mąka pszenna pełnoziarnista (140 g)
- masło (200 g)
- cukier z wanilią (10 g)
- proszek do pieczenia (8 g)
- jajko (56 g)
- erytrytol (60 g)
Sposób przygotowania :
Składniki (mają być zimne) na ciasto dodaj do miski i zagnięć ciasto ręcznie lub przy użyciu robota. Gdy ciasto będzie się zbijać, zrób z niego kulkę i zawiń je w folię spożywczą. Wsadź do lodówki na godzinę. W międzyczasie zetrzyj jabłka na grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem. Po godzinie ciasto kruche podziel na dwie części, pierwszą część ciasta pokrój, (drugą w tym czasie wsadź do zamrażarki) w paski i wyłóż nim blachę lub naczynie żaroodporne, zrób widelcem dziurki. Wyłóż jabłka, a drugą cześć ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach i posyp jabłka. Piecz w 180 stopniach 70 minut (góra-dół). Posyp cukrem pudrem.