NatiBuczi

Szakszuka

Porcja ze zdjęcia (cała patelnia=684g), jednak ja zjadam pół takiej porcji + do tego bułka wieloziarnista+ odrobina margaryny lub masła = B:29.3g T:26.3g W:53g
Składniki:


Sposób wykonania:

  • papryka (210 g)
  • cebula (100 g)
  • sos pomidorowy z bakłażanem i serem z Lidla lub inny
  • łyżeczka oliwy (5 ml)
  • Przyprawy: zioła toskańskie, kmin rzymski, 18 ziół Ojca Mateusza, pieprz czosnkowy i odrobinę soli.
  • 2 jajka (100g)
  • czosnek (5 g)
  • ser (opcj

Sposób wykonania:

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a w międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę oliwy. Warzywa smażymy do miękkości. Następnie dodajemy sos pomidorowy oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku i zioła. Smażymy na średnim ogniu, aż woda całkiem odparuje. robimy łyżką dwa miejsca na jajko, wbijamy je i czekamy, aż jajka się zetną (ja zawsze robię z płynnym żółtkiem i w nim sobie moczę pieczywo). Wszystko posypałam natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać ser.

Dodaj komentarz

Top