Stek z tuńczyka z frytkami z piekarnika i sałatką czyli obiad w 20 minut.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 392 kcal
B:28.4g T:16.1g W:32g
Dalej wierzysz w mit, że ziemniaki tuczą? Jakie jeszcze mity dietetyczne znasz?
Składniki:
Wszystkie z Lidla (całe zakupy kilka postów wcześniej-tam zobaczysz produkty):
- stek z tuńczyka (105g)
- frytki (120g)
- garść rukoli
- 4 pomidorki koktajlowe
- łyżeczka pestek dyni
- odrobina octu balsamicznego
- limonka do skropienia ryby
Sposób przygotowania:
- Rybę natrzeć solą i pieprzem oraz usmażyć na patelni grillowej (5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej). Tuńczyka można jeść surowego więc jak lubisz lekko zarumienionego Achat Beafemic (Ponstel) en Ligne sans Ordonnance , to skróć czas smażenia o 2 minuty).
- Frytki upiekłam w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wybieram frytki, które mają 96% ziemniaków i 4% oleju w swoim składzie).
- Warzywa ułożyć jak na zdjęciu, polać sosem i posypać podprażonymi na suchej patelni na złoty kolor.
Pysznie, szybko i zdrowo. Nie demonizuj frytek, gotowce nie są złe, a 100g ziemniaków ma wysoki indeks sytości i stosunkowo mało kalorii. Tyle samo ryżu ma już ponad 350 kcal. Ja wolę zjeść 5 razy więcej ziemniaków, to mi się bardziej opłaca. Smacznego.