Te ślimaczki to hit każdej imprezy. Zawsze znikają pierwsze czy to u mnie w domu, czy u kogoś. Hit nad hity! Jednak mają one dość sporo kcal, także nie jest to fit, ale jest pycha i zachwyci każdego. 🍕
Jedna porcja ma 131 kcal (41 g)
B: 4.7g T:7.7g W:10.7g
Z porcji ciasta wychodzi mi 12 sztuk.
Do środka możesz dać składniki, które lubisz najbardziej. Ważne jest, aby nie ładować zbyt wiele składników do środka, bo zawijaski nie wyjdą kształtne.
Przepis:
Opakowanie ciasta francuskiego lekkiego Lidl (275 g) smarujemy koncentratem pomidorowym (ok.2 łyżki=50g) i przyprawiamy przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub przyprawą do pizzy . 6 plastrów salami (48 g) układamy na koncentracie lub passacie pomidorowej. Następnie układamy 4 plastry sera żółtego (80 g)oraz pokrojonych drobno 7 oliwek (21 g) i układamy na wcześniejszych składnikach. Na koniec posypujemy wszystko pieprzem. Zawijamy i tniemy na małe kawałki.
Kilka ważnych aspektów przy wykonywaniu ślinaczków:
- Pamiętajcie , aby wszystkie warstwy były stosunkowo cienkie.
- Zawijamy w rulon i kroimy na małe kawałki
- Na blachę wykładamy papier, kładziemy pizzerki i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół)
- Po 15 minutach pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem – najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka,
- Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 5/10 minut. Ciasto ma być wyrośnięte i wyglądać tak jak tutaj na zdjęciu. Warto jest obserwować