Sernik inspirowany moim ulubionym batonem – Kinder Bueno. Swojego czasu krążył w mediach społecznościowych krem, który smakuje jak środek Kinder Bueno, ostatnio przy robieniu sernika pistacjowego pomyślałam, że kolejny sernik będzie właśnie z tym kremem!
Składniki:
Spód:
Czekoladowe ciasteczka owsiane (150 g)
Masło (50 g)
Masa serowa:
Mielony ser (używam takiego już zmielonego) (1 kg)
Pasta z orzechów laskowych (Krem Orzechowy Rigioni di Asiago Nocciolata Bianca ) (100 g)
4 jajka (200 g)
Masło (50 g)
1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
Cukier drobny (100 g)
Cukier z laską wanilii (4 g)
Krem na wierzch:
Mascarpone (250 g)
Pasta z orzechów laskowych z kakao (50 g)
Dodatki: 2 batoniki Kinder Bueno (jeden biały, drugi brązowy – wliczone)
Ciasto dzielę na 14 kawałków.1 kawałek (153 g) ma 444 kcal
B:14.2 g T:29.9 g W:28.6 g
Sposób wykonania:
Tortownica 24 cm. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski dodaj cukier, miękkie masło, jajka i budyń. Wszystko dokładnie wymieszaj lub delikatnie zmiksuj. Na koniec dodaję jasną pastę z orzechów i jeszcze raz wszystko mieszam do momentu uzyskania jednolitej masy tak jak na filmie. Do oddzielnego naczynia dodaję ciasteczka, mielę je, a następnie dodaję miękkie masło, mieszam i wyklejam masą z ciastek spód blachy. Na ciasteczka wylewam masę serową. Sernik piekę w 165 stopniach (góra-dół) w kąpieli wodnej. Na spód piekarnika daję blaszkę i wlewam do niej wrzątek, na środkową półkę kładę sernik i piekę go 1h 15 minut, po tym czasie wyłączam piekarnik, ale go nie otwieram, zostawiam sernik jeszcze na 30 minut. Później otwieram piekarnik, ale ciasto w nim zostawiam do ostygnięcia. Masę robie poprzez wymieszanie kremu orzechowego z mascarpone, rozsmarowuję, część zostawiam i nabijam w szprycę. Dekoruję. Sernik przechowuję w lodówce.