NatiBuczi
PrzepisyKasza i ryżSchab w sosie własnym z kaszą i ogórkiem kiszonym

Schab w sosie własnym z kaszą i ogórkiem kiszonym

Wieprzowinę jem rzadko, ale gdy jem jest to kiełbasa, schab, albo polędwiczka. Na moim profilu nie mam żadnego przepisu z wykorzystaniem schabu, więc czas to nadrobić. Starałam się zrobić to tradycyjne danie w odchudzonej wersji i myślę, że całkiem nieźle mi to to wyszło. Okazało się, że wcale nie trzeba dodawać smalcu czy maggi czy vegety, aby uzyskać pyszny smak.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 488 kcal

B:55.9g T:16.3g W:25.1g – w tym dwa kawałki mięsa i 40g kaszy.

Przepis na 6 kawałków:

Składniki:

  • 6 kawałków schabu (830g)
  • 2 cebule (200g)
  • Woda (700 ml)
  • 1.5 łyżki oleju (15g)
  • Piramidka smaku do rosołu (1 szt.)
  • Ziele angielskie (2 szt.)
  • Liść laurowy (2 szt.)
  • Przyprawa do schabu bez soli Knorr – szczypta
  • sól i pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (17g)
  • Lunch mix Kupieć – Kasza jęczmienna, Kasza owsiana pełnoziarnista, Pestki Dyni, Siemie Lniane
  • 3 ogórki kiszone

Sposób wykonania:

  1. Mięso nacieramy przyprawą, dodajemy sól i pieprz do smaku. 
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Do garnka dodajemy wodę, liście, ziele i piramidkę. Zagotowujemy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżeczkę oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron (ok.2 minuty na stronę). Następnie dodajemy cebulę oraz sos sojowy. Smażymy jeszcze ok. 4 minuty na średnim ogniu.
  5. Do gotującej wody dodajemy podsmażone mięso i oliwę i dusimy 2 godziny na wolnym ogniu. Po dwóch godzinach do szklanki dodajemy mąkę oraz 50 ml wody oraz trochę sosu, dokładnie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do garnka. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Dodawanie mąki nie jest konieczne, jednak ja lubię gdy sos jest dość gęsty. Mięso dzięki długiemu duszeniu wtedy wychodzi idealnie kruche i rozpływające się w ustach.
  6. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  7. Idealnie pasują ogórki kiszone.

Samo przygotowanie schabu trwa krótko, jednak proces gotowania jest dość długi. 

To był pyszny obiad. Super opcja, gdy przychodzą goście albo nie mamy czasu na codzienne gotowanie. Schab smakuje tak samo dobrze po odgrzaniu, a z dodatki można każdego dnia zmieniać.

To było bardzo smaczne danie, polecam 🙂

Dodaj komentarz

Top