Porcja ze zdjęcia dostarcza 510 kcal
B:66.6g T:13.8g W:32g
Schab – dwa kawałki + sos (481g)
Młode ziemniaki (100g) + łyżeczka koperku
Mizeria (70g ogórka, łyżka śmietany 12%(25g) + łyżeczka szczypiorku + sól i pieprz)
Składniki na schab:
- 1 kg schabu
- puszka pomidorów (400g)
- koncentrat (100g)
- 2 małe cebule (150g)
- Marynata: 2 ząbki czosnku , przyprawa do kurczaka (nie miałam do schabu), papryka słodka, papryka chilli, łyżka sosu sojowego, pietruszka, pieprz (mięso najlepiej marynować 24h) – jednak ja tym razem robiłam po 3h i też wyszedł super.
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- piramidka smaku (Lidl)
- 200 ml wody i łyżka bulionu w słoiku lub 200 ml rosołu
- łyżeczka oliwy
Sposób wykonania:
- Na rozgrzana patelnię dodaj oliwę, podsmaż przez 2 minuty cebulę, a następnie dodaj mięso.
- Podsmaż po każdej stronie po 3 minuty.
- Do garnka dodaj bulion, liście i ziele.
- Zagotuj. Dodaj do garnka zawartość patelni, zalej pomidorami i dodaj koncentrat.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1.5h, ostatnie pół godziny gotuj bez przykrycia, aby woda z sosu odparowała.
Sos w razie potrzeby można doprawić pieprzem i solą. Gdy wbijesz widelec, mięso ma się rozpadać. Takie jest NAJ!
Coś pysznego, następnego dnia jedliśmy z kaszą i kiszonym.