NatiBuczi
PrzepisyObiadySchab w sosie pomidorowym

Schab w sosie pomidorowym

Porcja ze zdjęcia dostarcza 510 kcal
B:66.6g T:13.8g W:32g

Schab – dwa kawałki + sos (481g)
Młode ziemniaki (100g) + łyżeczka koperku
Mizeria (70g ogórka, łyżka śmietany 12%(25g) + łyżeczka szczypiorku + sól i pieprz)

Składniki na schab:

  • 1 kg schabu
  • puszka pomidorów (400g)
  • koncentrat (100g)
  • 2 małe cebule (150g)
  • Marynata: 2 ząbki czosnku , przyprawa do kurczaka (nie miałam do schabu), papryka słodka, papryka chilli, łyżka sosu sojowego, pietruszka, pieprz (mięso najlepiej marynować 24h) – jednak ja tym razem robiłam po 3h i też wyszedł super.
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • piramidka smaku (Lidl)
  • 200 ml wody i łyżka bulionu w słoiku lub 200 ml rosołu
  • łyżeczka oliwy


Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzana patelnię dodaj oliwę, podsmaż przez 2 minuty cebulę, a następnie dodaj mięso.
  2. Podsmaż po każdej stronie po 3 minuty.
  3. Do garnka dodaj bulion, liście i ziele.
  4. Zagotuj. Dodaj do garnka zawartość patelni, zalej pomidorami i dodaj koncentrat.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1.5h, ostatnie pół godziny gotuj bez przykrycia, aby woda z sosu odparowała.


Sos w razie potrzeby można doprawić pieprzem i solą. Gdy wbijesz widelec, mięso ma się rozpadać. Takie jest NAJ!

Coś pysznego, następnego dnia jedliśmy z kaszą i kiszonym.


Dodaj komentarz

Top