NatiBuczi
PrzepisyMakaronySchab w azjatyckim stylu z makaronem

Schab w azjatyckim stylu z makaronem

To danie w azjatyckim klimacie z dodatkiem schabu, który robi się powoli, aby był kruchy i rozpływający w ustach.

Porcja ze zdjęcia (570 g) dostarcza 547 kcal

B: 44.2 g T:16.9g W:55.4g

Składniki na 4 porcje:

  • Schab surowy bez kości (500 g)
  • Oliwa z oliwek (10 g) +przyprawy używamy do zamarynowania schabu: zioła tajskie, trawa cytrynowa, kolendra, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
  • Mieszanka chińska (300 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Marchew (45 g)
  • Brokuł (500 g)
  • Natka pietruszki (12 g)
  • Makaron Mie (200 g)
  • Orzeszki ziemne (40 g)
  • Sezam (12 g)
  • Woda (350 g) + bulion warzywny w słoiku (5 g) lub domowy bulion (350 ml)
  • Sok z limonki (5 ml)

Przyprawy: imbir (5 g), czosnek (2 ząbki, 10 g), sos ostrygowy (40 g), sos sojowy (20 g), bulion warzywny w słoiku (5g), kurkuma, pieprz.

Sposób przygotowania: Schab pokrój na małe kawałki zamarynuj, wsadź do pojemnika i trzymaj najlepiej całą noc. Na rozgrzana patelnie dodaj mięso, zalej woda wymieszaną z bulionem oraz natkę pietruszki i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Dodaj pokrojone warzywa, mieszankę chińską, dopraw przyprawami oraz gotuj wszystko razem pod przykryciem ok. 10-15 minut, do momentu aż warzywa będą gotowe. Gdy wody jest za mało możesz dodać wody z makaronu. Pamiętaj jednak, że warzywa w dużej mierze składają się z wody i ją puszczą. Najbardziej lubię, jak są chrupiące i takie też polecam Tobie. Jeżeli sos jest dla Ciebie za rzadki możesz zagęścić go mąką lub skrobią. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Danie podawaj z orzeszkami i sezamem oraz sokiem z limonki.

Uwaga co do przyprawiania – lepiej dać na początku mniej przypraw, a później ewentualnie dodać. Łatwiej jest dodać więcej, niż później odjąć.

Dodaj komentarz

Top