Sałatka z łososiem, warzywami i pistacjami to lekka, a zarazem sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się jako zdrowy obiad czy eleganckie danie na specjalną okazję.
Cała miska ma 1034 kcal (4 porcje = 776 g)
B:60.7 g T:74.1 g W:34.4 g
Składniki na dużą miskę dla 4 osób:
Łosoś (200 g)
Dodatki: sok z cytryny (10 g), oliwa (3 g), natka pietruszki, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól i pieprz.
Pistacje (20 g)
Ogórek (85 g)
Pomidor (130 g)
Cebula czerwona (50 g)
Ser grana padano (20 g)
Awokado (70 g)
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Sałata rzymska (10 liści)
Sos:
2 łyżki majonezy vege (50 g)
6 łyżek jogurtu naturalnego (120 g)
Sos sojowy (5 g)
Sok z cytryny (10 g)
Przyprawa tzatziki (5 g)
Pieprz
Anchois (5 g)
Sposób przygotowania:
Łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez 15 minut (ja lubię soczystego i lekko surowego w środku, jak wolisz bardziej suchego przetrzymaj do 20 minut). Kroję warzywa i układam wszystko w jednej misce. Posypuję serem, przyprawami do smaku i postacjami.
Sos: wszystkie składniki dodaję do naczynia i blenduję na jednolity sos, którym na koniec polewam całą sałatkę.
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.