NatiBuczi
PrzepisyKolacjeSałatka z łososiem i pistacjami

Sałatka z łososiem i pistacjami

Sałatka z łososiem, warzywami i pistacjami to lekka, a zarazem sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się jako zdrowy obiad czy eleganckie danie na specjalną okazję.

Cała miska ma 1034 kcal (4 porcje = 776 g)

B:60.7 g T:74.1 g W:34.4 g

Składniki na dużą miskę dla 4 osób:

Łosoś (200 g)

Dodatki: sok z cytryny (10 g), oliwa (3 g), natka pietruszki, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól i pieprz.

Pistacje (20 g)

Ogórek (85 g)

Pomidor (130 g)

Cebula czerwona (50 g)

Ser grana padano (20 g)

Awokado (70 g)

Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Sałata rzymska (10 liści)

Sos:

2 łyżki majonezy vege  (50 g)

6 łyżek jogurtu naturalnego (120 g)

Sos sojowy (5 g)

Sok z cytryny (10 g)

Przyprawa tzatziki (5 g)

Pieprz

Anchois (5 g)

Sposób przygotowania:

Łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez 15 minut (ja lubię soczystego i lekko surowego w środku, jak wolisz bardziej suchego przetrzymaj do 20 minut). Kroję warzywa i układam wszystko w jednej misce. Posypuję serem, przyprawami do smaku i postacjami. 

Sos: wszystkie składniki dodaję do naczynia i blenduję na jednolity sos, którym na koniec polewam całą sałatkę. 

Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Dodaj komentarz

Top