NatiBuczi
PrzepisyKolacjeSałatka z kurczakiem i bekonem

Sałatka z kurczakiem i bekonem

Jedna porcja (371g) dostarcza 343 kcal
B:25g T:21g W:13.4g


Składniki na dwie porcje:

  • 14 liści sałaty rzymskiej
  • 2 garście rukoli
  • 2 pomidory (jeden na porcję)
  • (1 łyżka, przyprawa do kurczaka pieczonego/gyros- ten styl , czosnek granulowany, pieprz) #teriyakichicken 100g kurczaka zamarynowanego w sosie
  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 4 plastry boczki surowego wędzonego
  • 40g sera grana padano
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Sos: 1 łyżka majonezu light Winiary, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, kilka kropel sosu teriyaki, pieprz, sól, kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.


Sposób przygotowania:

  1. Liście sałaty rwiemy i układamy razem z rukolą.
  2. Pomidora kroimy.
  3. Boczek smażymy na suchej patelni, aż powstanie chips, a cały tłuszcz się wytopi. Pozostałość tłuszczu odsączam ręcznikiem papierowym i kroję boczek w drobną kostkę i robię z niego taką posypkę.
  4. Zamarynowanego kurczaka smażę na oliwie z oliwek z dwóch stron na złoty kolor (średni ogień) ok. 5-7 minut łącznie.
  5. Wszystkie składniki układam w miskach, posypuję boczkiem, serem i natka pietruszki oraz polewam sosem.


Ta sałatka jest mega szybka i pyszna! 

 

 

Dodaj komentarz

Top