Spróbuj pysznej sałatki z halloumi – idealna kombinacja soczystych warzyw, chrupiącej sałaty i delikatnie wypieczonych kawałków halloumi. Ta lekka i smaczna sałatka z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe! Zanurz się w świetnym połączeniu smaków i sięgnij po zdrowe, odżywcze danie, które zaspokoi Twoje podniebienie i dostarczy Ci energii na cały dzień.
Sałatka z halloumi – gdy chcesz podbić białko, dodaj np.kurczaka, rybę, tofu lub ciecierzycę (zależy, jakie źródło białka preferujesz)🙂
Składniki na dwie porcje:
- Rukola (20 g)
- Pomidorki (200 g)
- Ogórek (100 g)
- Oliwki (40 g)
- Cebula czerwona (40 g)
- Czarnuszka (4g)
- Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (wedle uznania)
- Halloumi (100 g)
- Bazylia świeża (10 g)
- Orzechy nerkowca (40 g)
- Pieczywo Wasa (4 kromki – dwie na porcję) (40 g)
Sos:
Awokado (60 g)
Woda (30 g)
Majonez wegański z Biedry (30 g)
Sól i pieprz do smaku
chilli i przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Sok z cytryny (20 g – lub mniej, jak nie lubisz kwaśnych sosów do sałatek)
Porcja (367 g) dostarcza 510 kcal B: 19.3 g T:35 g W:29.5 g
Sposób przygotowania:
Halloumi smażę na suchej patelni na średnim ogniu do momentu aż odparuje woda i halloumi z jednej strony zrobi się złociste. Gdy halloumi jest podpieczone z jednej strony przewracam na drugą i smażę już dosłownie 1-2 minuty. Składniki na sos wystarczy ze sobą zblendować. Warzywa kroję w ulubiony kształt. Całość posypuję podprażonymi na suchej patelni orzechami i czarnuszką. Podaję z chrupkim pieczywem.
Czy wiesz, że taka sałatka micha sałatki ma tyle samo kalorii co 2 batony Kinder Bueno? Co w przerwie w pracy