Niezwykła sałatka z halloumi, chrupiącymi chipsami z boczku i intensywnym sosem pesto bazyliowego – połączenie smaków, które rozgrzewa zmysły i kusi podniebienie. Ta lekka, ale sycąca potrawa to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację, idealna zarówno dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i poszukujących nowych doznań kulinarnych.
Porcja dostarcza 471 kcal
B:19.6 g T: 38.7 g W:14.9 g
Składniki:
- rukola (10 g)
- pomidor (130 g)
- awokado (40 g)
- migdały (10 g)
- cebula (20 g)
- halloumi (40 g)
- pesto (20 g)
- oliwki (40 g)
- plaster boczku usmażony na patelni aż się wytopi tłuszcz (10 g)
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser smażę na suchej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Z pierwszej strony będzie smażył się dłużej, bo zanim się zarumieni, to musi woda odparować. Jednak gdy przewrócisz na drugą stronę to smaży się go już tylko ok. 2 minuty. Boczek smażę na tej samej patelni na średnim ogniu, czekam aż tłuszcz się wytopi a z plastrów powstaną chipsy. Taki boczek odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroję i układam wszystkie składniki z listy na talerzu, posypuję migdałami (możesz je podprażyć chwilę na suchej patelni, aby wydobyć głębię smaku.)