
Sałatka gyros
Porcja (297 g) dostarcza 195 kcal
B:17 g T:7.7 g W:15.9 g
Składniki na 4 porcje :
- Kapusta pekińska (350 g)
- Pierś z kurczaka (250 g)
- Ogórek konserwowy (160 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Kukurydza konserwowa (85 g)
- Jogurt naturalny (80 g)
- Cebula (60 g)
- Ketchup bez dodatku cukru (40 g)
- Majonez light (37.5 g )
- Oliwa z oliwek (5 g)
- Przyprawy: do kurczaka, papryka słodka lub ostra, harissa, , pieprz, bulion warzywny w słoiku (łyżeczka) lub sól.
Sposób przygotowania :
Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w przyprawach oraz bulionie (opcjonalnie) i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z dwóch stron (około 3-4 minuty na stronę przy takich małych kawałkach na średnim ogniu). Pekinkę poszatkuj, warzywa pokrój, dodaj do miski. Kurczaka wystudź i dodaj do warzyw i wymieszaj. Przygotuj sos z jogurtu, ketchupu, majonezu i przyprawy Harissa lub papryki i pieprzu. Wymieszaj. Polej sałatkę. Sos dodaj bezpośrednio przed podaniem. Gdy zabierasz sałatkę ze sobą na wynos, dodaj sos obok, a dopiero przed zjedzeniem wymieszaj. Inaczej sałatka rozmoknie.


0 Komentarze