Jedna porcja (353 g) dostarcza 460 kcal
B:35.4g T:23.4g W:26.5g
Składniki (2 porcje):
- Mięso z piersi kurczaka 200g
- Pomidor koktajlowy 200 g
- Sałata rzymska 70g
- Majonez light Winiary 50g
- Bułka pszenna zwykła 50g
- Boczek surowy wędzony 4 plastry
- Anchois 30g
- Sos Worcester 25g
- Ser Parmezan 20g
- Musztarda 10g
- Sok z cytryny święzy 6ml
- Czosnek 5g
Sposób przygotowania:
- Liście sałaty rwiemy i układamy.
- Pomidora kroimy.
- Boczek smażymy na suchej patelni , aż powstanie chips, a cały tłuszcz się wytopi. Pozostałość tłuszczu odsączam ręcznikiem papierowym.
- Na patelni z tłuszczem po boczku podsmażamy pokrojoną bułkę.
- Zamarynowanego kurczaka w przyprawie do kurczaka i pieprzu robię w grillu elektrycznym na trybie kurczak Achat C-Lettre Pilules en Ligne sans Ordonnance , ale można go zrobić po prostu na patelni grillowej bez tłuszczy lub upiec w piekarniku (ok. 12 minut na patelni z dwóch stron- 6 na stronę lub w piekarniku w 190 stopniach (góra-dół) przez 15-20 minut. W obu przypadkach widelec ma swobodnie wchodzić w kurę.
- Kurczaka kroję w paseczki.
Sos: majonez, sok z cytryny, anchois ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz blenduję aż będzie miał kremową konsystencję.
Wszystkie składniki układam w misce oraz polewam sosem i posypujemy parmezanem.