NatiBuczi
PrzepisyKolacjeSałatka cezar z kurczakiem

Sałatka cezar z kurczakiem

Jedna porcja (353 g) dostarcza 460 kcal
B:35.4g T:23.4g W:26.5g

Składniki (2 porcje):

  • Mięso z piersi kurczaka 200g
  • Pomidor koktajlowy 200 g
  • Sałata rzymska 70g
  • Majonez light Winiary 50g
  • Bułka pszenna zwykła 50g
  • Boczek surowy wędzony 4 plastry
  • Anchois 30g
  • Sos Worcester 25g
  • Ser Parmezan 20g
  • Musztarda 10g
  • Sok z cytryny święzy 6ml
  • Czosnek 5g


Sposób przygotowania:

  1. Liście sałaty rwiemy i układamy.
  2. Pomidora kroimy.
  3. Boczek smażymy na suchej patelni, aż powstanie chips, a cały tłuszcz się wytopi. Pozostałość tłuszczu odsączam ręcznikiem papierowym.
  4. Na patelni z tłuszczem po boczku podsmażamy pokrojoną bułkę.
  5. Zamarynowanego kurczaka w przyprawie do kurczaka i pieprzu robię w grillu elektrycznym na trybie kurczak, ale można go zrobić po prostu na patelni grillowej bez tłuszczy lub upiec w piekarniku (ok. 12 minut na patelni z dwóch stron- 6 na stronę lub w piekarniku w 190 stopniach (góra-dół) przez 15-20 minut. W obu przypadkach widelec ma swobodnie wchodzić w kurę.
  6. Kurczaka kroję w paseczki.


Sos: majonez, sok z cytryny, anchois ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz blenduję aż będzie miał kremową konsystencję.

Wszystkie składniki układam w misce oraz polewam sosem i posypujemy parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Top