
Ruski lawasz czyli ekspresowa przekąska w stylu pierogów ruskich
1 sztuka (2 kawałki jak ze zdjęcia) dostarczają 346 kcal (238g)
B:21g T:3.8g W:58.7
Sos (wszystkie składniki mieszamy): 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta przyprawy Tzatziki od Kontanyi, pieprz oraz łyżeczka koperku. Cały sos ma 43 kcal.
Do tego roszponka i pomidorki z dodatkiem czarnuszki.
Składniki:

- lawasz z Biedronki (4x56g)
- 330g ziemniaków
- twaróg (250g) dziś dałam półtłusty, ale zawsze daje chudy, taki też wliczyłam.
- cebula (100g)
- łyżka oleju do smażenia cebuli (10g)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki gotujemy. Cebule smażymy na złoty kolor na oleju.
- Do miski kruszymy twaróg, dodajemy utłuczone ziemniaki oraz cebule.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie mieszkamy.
- Wykładamy na lawasz na płasko. Zawijamy w rulon i grillujemy (ja mam grill elektryczny) lub podsmażamy na suchej patelni na małym ogniu z dwóch stron po ok. 2 minuty.
Dodatki dobieramy wedle uznania. Coś pysznego!
Kto jest tutaj fanem pierogów ruskich? Ja mogłabym jeść codziennie, razem z ogórkami kiszonymi, pizza i spaghetti.
Miłego dnia i weekendu.
0 Komentarze