Rolada szpinakowa – czyli przekąska, którą robię na każde święta, bo zawsze znika, a do tego jest bardzo prosta i efektowna. Robiłam tę roladę już tak wiele razy, że mogę Ci potwierdzić, że każdy smak serka pasuje, a do środka możesz dać równie dobrze pieczonego łososia i również wyjdzie. Jeżeli chcesz zaoszczędzić kalorii możesz dodać serek naturalny Bieluch. Najważniejsza jest
- mrożony rozdrobniony szpinak (450 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 jajka (112 g)
- 1 łyżeczka masła (10 g)
- łosoś wędzony (200 g)
- 1,5 opakowania serka naturalnego Arla (200g)
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (15 g)
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy szpinak i dokładnie go odsączamy. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, czosnek i przyprawy. Smażymy wszystko razem, aż cała woda odpruje.Wyłączamy, przekładamy do miski i studzimy. Gdy szpinak wystygnie, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno (aż będą się błyszczały). Żółtka dodajemy do masy szpinakowej.Na koniec dodajemy łyżkę mąki i delikatnie ubite jajka.
Blachę o standardowych wymiarach(20×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy naszą masę i dokładnierozprowadzamy, tak aby była gładka. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut (max 10 minut). Wyciągamy i kładziemy na wierzch czystą ściereczkę kuchenną. Odwracamy, tak aby spód wylądował na ściereczce. Odklejamy papier do pieczenia bardzo powoli i zawijamy nasze ciasto w ściereczkę. Studzimy w takiej pozycji, aby ciasto nabrało kształt rolady.
Na koniec smarujemy ciasto serkiem i układamy łososia, zwijamy. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki, wtedy wszystko będzie bardziej zbite i łatwiej będzie kroić. Zostawiamy roladę w lodówce na minimum godzinę. Jednak ja pokroiłam od razu i też nie wyszło źle (tak jak na zdjęciu).
Porcje: 12 (jedna 84g)
Kalorie: 94
Makroskładniki: B: 7.3 g T: 6 g W: 2.9