NatiBuczi
PrzepisyKolacjeRisotto z krewetkami i boczniakiem

Risotto z krewetkami i boczniakiem

Porcja ze zdjęcia (482g) dostarcza 390 kcal
B:22.6g T:11.4g W:52.5g

Składniki na 3 porcje :

  • 200g krewetek (Biedronka-my food) zawsze te kupuje, są mega
  • 6 szparagów pokrojonych(urywamy końce) -może być też szpinak
  • 150g ryżu do risotto (Kupiec)
  • 300g boczniaków-dwa duże- może być 5 pieczarek (kroimy)
  • 1.5 szklanki rosołu/bulionu/wody (350 ml)
  • 4 łyżki śmietany 12% (100g)
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • łyżka masła/oleju
  • 6 plastrów suszonych pomidorów (kroimy)
  • 10g parmezanu do posypania

Sposób przygotowania :

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i dodajemy drobno pokrojoną cebule. Gdy cebula się zeszkli dajemy boczniaki, a po 2 minutach ryż. Dolewamy bulion, dajemy krewetki i suszone pomidory oraz natkę pietruszki, przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku. Daj przypraw tyle, ile lubisz. Dusimy ok. 10 minut i dodajemy szparagi- dusimy kolejne 7 minut i dodajemy śmietanę. Gdy ryż wsiąknie cały płyn, to znaczy, że risotto jest gotowe. Podałam z tartym parmezanem i natką pietruszki oraz przyprawą suszone pomidory.

Dodaj komentarz

Top