Porcja ze zdjęcia (482g) dostarcza 390 kcal
B:22.6g T:11.4g W:52.5g
Składniki na 3 porcje :
- 200g krewetek (Biedronka-my food) zawsze te kupuje, są mega
- 6 szparagów pokrojonych(urywamy końce) -może być też szpinak
- 150g ryżu do risotto (Kupiec)
- 300g boczniaków-dwa duże- może być 5 pieczarek (kroimy)
- 1.5 szklanki rosołu/bulionu/wody (350 ml)
- 4 łyżki śmietany 12% (100g)
- garść pokrojonej natki pietruszki
- pół cebuli
- łyżka masła/oleju
- 6 plastrów suszonych pomidorów (kroimy)
- 10g parmezanu do posypania
Sposób przygotowania :
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i dodajemy drobno pokrojoną cebule. Gdy cebula się zeszkli dajemy boczniaki, a po 2 minutach ryż. Dolewamy bulion, dajemy krewetki i suszone pomidory oraz natkę pietruszki, przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku. Daj przypraw tyle, ile lubisz. Dusimy ok. 10 minut i dodajemy szparagi- dusimy kolejne 7 minut i dodajemy śmietanę. Gdy ryż wsiąknie cały płyn, to znaczy, że risotto jest gotowe. Podałam z tartym parmezanem i natką pietruszki oraz przyprawą suszone pomidory.