BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Pieczona dynia – baza do wielu dań z dynią

Pieczona dynia – przepis bazowy, który wykorzystuje do wielu przepisów z tym sezonowym dobrem. Znajdziesz tu kilka przepisów z dynią, do których wykorzystałam właśnie to puree. Zawsze robię go więcej i mrożę.

Odkryj tajemnice pieczonej dyni – nie tylko jako pyszny przepis bazowy, ale także wszechstronny składnik, którym można urozmaicić wiele potraw sezonowych. Ten przepis na pieczoną dynię to kluczowy punkt wyjścia do stworzenia wielu kulinarnych arcydzieł.


Składniki:


Dynia (mój ulubiony rodzaj do dynia piżmowa) (po usunięciu części niejadalnych ok. 1 kg)
Oliwa z oliwek (20 g, czyli 2 łyżki)

Sposób przygotowania:


Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Pokrojoną dynię ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut do miękkości – wbij widelec w celu sprawdzenia, czy dynia jest odpowiednio miękka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Skóra będzie łatwo odchodzić, wystarczy ją zdjąć, a następnie wadzić dynie do naczynia i zblendować na gładkie purée.


Przepis na 10 porcji pure (102 g jedna porcja)
B:1 T:2.1 W:11.7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *