Pulpeciki z dorsza w sosie serowo-koperkowym z gnocchi i szparagami
Porcja ze zdjęcia dostarcza 498 kcal
B:37.9g T:15.9g W:53.1g
Składniki na 12 pulpetów w sosie:
Pulpety:
- 350g polędwicy z dorsza
- 2 jajka
- 10g sera grana padano
- 60g bułki tartej
- 5g masła
Przyprawy: do ryby knorr bez soli, pietruszka suszona, czosnek niedźwiedzi, pieprz.
Sos:
- pęczek koperku
- 100 ml śmietany
- 200 ml wody
- 10g sera grana padano
- łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
- sosu 10g masła
- gnocchi (kupuje gotowe) (100g na porcję)
- 500g szparagów (250g na porcje)
- łyżeczka bulionu winiary lub zamiast wody daj rosół/bulion warzywny.
Sposób wykonania:
Do miski dodaję wszystko wymienione składniki i blenduję na jednolitą masę. Następnie formuję 12 małych pulpecików. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pulpety i obsmażam z dwóch stron na złoty kolor.
W oddzielnym garnuszku dodaje masło, następnie wodę wymieszaną ze śmietaną i podgrzewam, ale nie gotuję. Na koniec ścieram ser grana padano i dodaje koperek oraz zagęszczam sos kleikiem ze skrobi. Jak nie potrzebujesz, to nie zagęszczaj.
Pulpeciki dodaj do sosu.
Gnocchi (100g na porcje) ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Szparagi gotuję 3-4 minuty we wrzącej wodzie.