Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Pulpety z dorsza

Spis treści

Pulpeciki z dorsza w sosie serowo-koperkowym z gnocchi i szparagami

Porcja ze zdjęcia dostarcza 498 kcal
B:37.9g T:15.9g W:53.1g


Składniki na 12 pulpetów w sosie:
Pulpety:

  • 350g polędwicy z dorsza
  • 2 jajka
  • 10g sera grana padano
  • 60g bułki tartej
  • 5g masła


Przyprawy: do ryby knorr bez soli, pietruszka suszona, czosnek niedźwiedzi, pieprz.
Sos:

  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml wody
  • 10g sera grana padano
  • łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • sosu 10g masła
  • gnocchi (kupuje gotowe) (100g na porcję)
  • 500g szparagów (250g na porcje)
  • łyżeczka bulionu winiary lub zamiast wody daj rosół/bulion warzywny.


Sposób wykonania:
Do miski dodaję wszystko wymienione składniki i blenduję na jednolitą masę. Następnie formuję 12 małych pulpecików. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pulpety i obsmażam z dwóch stron na złoty kolor.
W oddzielnym garnuszku dodaje masło, następnie wodę wymieszaną ze śmietaną i podgrzewam, ale nie gotuję. Na koniec ścieram ser grana padano i dodaje koperek oraz zagęszczam sos kleikiem ze skrobi. Jak nie potrzebujesz, to nie zagęszczaj.
Pulpeciki dodaj do sosu.
Gnocchi (100g na porcje) ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Szparagi gotuję 3-4 minuty we wrzącej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *