Kawałek ze składnikami ze zdjęcia (88g) ma 190 kcal
B:10.2g T:6g W:23.4g (8 kawałków cala)
Składniki:
- mąka pszenna typ 00 (250g) – użyłam od Gronbalance Polska
- łyżka oliwy z oliwek (10g)
- opakowanie suchych drożdży (6g)
- pół łyżeczki soli
- przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
- ciepła woda (ok.35 stopni) (150ml)
Dodatki:
- Salami (40g)
- Szynka (50g)
- Papryczki Jalapenio (40g)
- sos pomidorowy (użyłam od Gronbalance Polska – też jako sos do pizzy jest super (30g)
- cebula czerwona (20g)
- mozzarella (60g)
- ser żółty Rycki Edam (40g)
Sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, drożdże wymieszaj z wodą i dolej do mąki. Dodaj także oliwę i na sam koniec sól. Wszystko wymieszaj łyżką, aż zacznie powstawać ciasto.
- Ciasto wyrabiam rękami na podsypanej mąką (podsypuj podczas wyrabiania) stolnicy/desce do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie (ma nie mieć grudek).
- Następnie miskę (może być ta sama) spryskaj wodą i przykryj ciasto. Ciasto trzykrotnie powiększy swoją objętość. Zostaw je na godzinę.
- W międzyczasie nagrzej mocno piekarnik na 220-250 stopni (ja mam 220). Wyrośnięte ciasto rozprowadź po blaszce (okrągła z dziurkami – 32 cm).
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym (nie za dużo, bo nie będzie chrupiąca), dodaj ulubione dodatki i piecz na najniższym poziomie 6-8 minut (zależy jak bardzo przypieczoną lubisz).
Opcja weekendowa , nie jest fit, ale jednak w domu zawsze masz większą kontrolę nad tym co jesz i ile.
Można bardziej kombinować, to jest po prostu najprostszy przepis jaki udało mi się dopracować w ostatnim czasie. Pizza wychodzi miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Ostatnio robimy ciągle z tego przepisu.