NatiBuczi
PrzepisyKolacjeProsta domowa pizza

Prosta domowa pizza

Kawałek ze składnikami ze zdjęcia (88g) ma 190 kcal

B:10.2g T:6g W:23.4g (8 kawałków cala)


Składniki:

  • mąka pszenna typ 00 (250g) – użyłam od Gronbalance Polska
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • opakowanie suchych drożdży (6g)
  • pół łyżeczki soli
  • przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
  • ciepła woda (ok.35 stopni) (150ml)


Dodatki:

  • Salami (40g)
  • Szynka (50g)
  • Papryczki Jalapenio (40g)
  • sos pomidorowy (użyłam od Gronbalance Polska – też jako sos do pizzy jest super (30g)
  • cebula czerwona (20g)
  • mozzarella (60g)
  • ser żółty Rycki Edam (40g)


Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, drożdże wymieszaj z wodą i dolej do mąki. Dodaj także oliwę i na sam koniec sól. Wszystko wymieszaj łyżką, aż zacznie powstawać ciasto.
  2. Ciasto wyrabiam rękami na podsypanej mąką (podsypuj podczas wyrabiania) stolnicy/desce do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie (ma nie mieć grudek).
  3. Następnie miskę (może być ta sama) spryskaj wodą i przykryj ciasto. Ciasto trzykrotnie powiększy swoją objętość. Zostaw je na godzinę.
  4. W międzyczasie nagrzej mocno piekarnik na 220-250 stopni (ja mam 220). Wyrośnięte ciasto rozprowadź po blaszce (okrągła z dziurkami – 32 cm).
  5. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym (nie za dużo, bo nie będzie chrupiąca), dodaj ulubione dodatki i piecz na najniższym poziomie 6-8 minut (zależy jak bardzo przypieczoną lubisz).


Opcja weekendowa , nie jest fit, ale jednak w domu zawsze masz większą kontrolę nad tym co jesz i ile.

Można bardziej kombinować, to jest po prostu najprostszy przepis jaki udało mi się dopracować w ostatnim czasie. Pizza wychodzi miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Ostatnio robimy ciągle z tego przepisu.

 

Dodaj komentarz

Top