Potrawka z kurczaka – kolejna propozycja na profilu jak wykorzystać mięso z rosołu.
Taki obiad nie dość, że jest tani i nie marnujemy żywności, to ma mnóstwo błonnika,jest wysokobiałkowy, zawiera przeciwutleniacze oraz naturalne probiotyki wzmacniające naszą odporność. Przy tym jest pyszny i szybki w wykonaniu.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 476 kcal (478.3g)
B:31.g T:15.9gW:53.3g
Składniki na 3 porcje:
- udko z kurczaka (300g)
- śmietana 12% (100g)
- skrobia (mąka ziemniaczana) (10g)
- bulion(rosół) (300ml)
- marchew z rosołu (45g)
- kasza gryczana (180g)
- ogórki kiszone (600g)
- natka pietruszki (5 g)
Sposób wykonania: obierz udko z rosołu, marchewkę pokrój w kostkę i zalej bulionem. Gotuj nawodnym ograniu 10 minut. Skrobię rozpuść w odrobinie zimnej wody, dokładnie wymieszaj, aby powstał kleik i nie było grudek. Doprowadź do wrzenia, aby sos się zagęścił. Dodaj na koniec zahartowaną śmietanę, aby się nie zwarzyła. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Można też dodać koperek. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moja mama paruje kasze i trzyma ją później w garnku pod przykryciem i zawija w ręcznik. Taka kasza smakuje moim dzieciństwem. Podaj z ogórkami lub innymi warzywami. Na talerzu też jest sałatka z ogórków z curry. Obiad przygotowała moja mama, ogórki też są jej wyrobem. Uwielbiam, taka potrawka smakuje mi najbardziej.
Inne dania z wykorzystaniem z mięsa z rosołu: