
Polędwiczki w sosie porowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowo-marchewkowym z gnocchi i lekką sałatką



Porcja ze zdjęcia dostarcza 522 kcal
B: 27 g T:16.3 g W:65.9 g
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa i dodatki do niej:
- Polędwiczka wieprzowa (500 g)
- Marynata do polędwiczki: 2 ząbki czosnku (10 g) , czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.
- Śmietana 30% (200 g)
- Por (140 g)
- Cebula (110 g)
- Marchew (45 g)
- Masło (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Pęczek koperku (5 g)
Dodatki:
- Gnocchi (100 g)
- Marchewka mini (225 g)
- Fasolka szparagowa zielona (30 g)
Sałatka:
- Sałata rzymska (15 g)
- Roszponka (20 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Kapary (10 g)
- Czosnek marynowany (20 g)
Sos do sałatki: miód (5 g), musztarda francuska (5 g), woda (20 ml), pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Sposób wykonania:
Mięso (przepis na 6 porcji): polędwiczkę należy pozbawić błony, osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki i rozbić ręką. Natrzeć czosnkiem i przyprawami. Na patelni rozpuść masło, dodaj polędwiczkę i smaż z każdej strony minutę, jeżeli chcesz mieć różową w środku, lub 2 na stronę, gdy chcesz ją bardziej wysmażyć. Odłóż na talerz. Na patelnię dodaj pokojonego pora oraz startą na małych oczkach marchewkę. Zalej 50 ml wody i duś 2-3 minuty. Następnie dodaj śmietanę oraz koperek. Włóż z powrotem mięso do sosu i gotuj wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mrożoną marchewkę i fasolkę również (najlepiej na parze).
Na talerzu ułóż sałatkę z wymienionych warzyw. Obok połóż marchewkę z fasolką oraz gnocchi. Na to wylej sos porowo-marchewkowy oraz dodaj jedną pokrojoną polędwiczkę (179.2g).
Wieprzowina to bezcenne żelazo hemowe – żelazo z mięsa wchłania się w aż 20–50%, natomiast z produktów roślinnych w 1–8%. Polskie mięso wieprzowe to także najlepsze źródło witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy , układ nerwowy i procesy metaboliczne. Jest także cennym źródłem witaminy B6, której najwięcej, spośród wieprzowiny, jest w karkówce.