NatiBuczi
PrzepisyMakaronyPolędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie porowo-marchewkowym z gnocchi i lekką sałatką

Porcja ze zdjęcia dostarcza 522 kcal

B: 27 g T:16.3 g W:65.9 g

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa i dodatki do niej:

  • Polędwiczka wieprzowa (500 g)
  • Marynata do polędwiczki: 2 ząbki czosnku (10 g) , czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.
  • Śmietana 30% (200 g)
  • Por (140 g)
  • Cebula (110 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pęczek koperku (5 g)

Dodatki:

  • Gnocchi (100 g)
  • Marchewka mini (225 g)
  • Fasolka szparagowa zielona (30 g)

Sałatka:

  • Sałata rzymska (15 g)
  • Roszponka (20 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Kapary (10 g)
  • Czosnek marynowany (20 g)

Sos do sałatki: miód (5 g), musztarda francuska (5 g), woda (20 ml), pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Sposób wykonania:

Mięso (przepis na 6 porcji): polędwiczkę należy pozbawić błony, osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki i rozbić ręką. Natrzeć czosnkiem i przyprawami. Na patelni rozpuść masło, dodaj polędwiczkę i smaż z każdej strony minutę, jeżeli chcesz mieć różową w środku, lub 2 na stronę, gdy chcesz ją bardziej wysmażyć. Odłóż na talerz. Na patelnię dodaj pokojonego pora oraz startą na małych oczkach marchewkę. Zalej 50 ml wody i duś 2-3 minuty. Następnie dodaj śmietanę oraz koperek.  Włóż z powrotem mięso do sosu i gotuj wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.

Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mrożoną marchewkę i fasolkę również (najlepiej na parze).

Na talerzu ułóż sałatkę z wymienionych warzyw. Obok połóż marchewkę z fasolką oraz gnocchi. Na to wylej sos porowo-marchewkowy oraz dodaj jedną pokrojoną polędwiczkę (179.2g).

Wieprzowina to bezcenne żelazo hemowe – żelazo z mięsa wchłania się w aż 20–50%, natomiast z produktów roślinnych w 1–8%.  Polskie mięso wieprzowe to także najlepsze źródło witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy , układ nerwowy i procesy metaboliczne. Jest także cennym źródłem witaminy B6, której najwięcej, spośród wieprzowiny, jest w karkówce.

Dodaj komentarz

Top