
Placuszki marchewkowe z borówkami
Porcja ze zdjęcia dostarcza 545 kcal (402 g)
B:36.2g T:16.4g W:59.4g
Składniki:
- marchew starta na tarce na małych oczkach (80g)
- mąka orkiszowa (30 g)
- odżywka białkowa waniliowa (30g)
- wiórki kokosowe (5g)
- proszek do pieczenia (3g)
- jajko (50g)
- ksylitol lub inne słodzidło (10g)
- oliwa z oliwek do smażenia (5 ml) (natłuszczaj patelnie 2.5g i rozprowadzamy olej silikonowym pędzelkiem)
- skyr waniliowy (40 g)
- borówki (100g)
- mleko lub napój roślinny (45 ml)
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj ze sobą. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Palnik zmniejsz (średni ogień/moc). Wyłóż placki, smaż 3 minuty, aż pojawią się kropeczki jak na filmiku. pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę i smaż minutę. Podawaj ze skyrem i borówkami. Placki posypałam orzechami włoskimi, nie wliczałam.
Uwaga! Potrzebna jest dobrej jakości patelnia teflonowa do smażenia zarówno placków, jak i omletów czy naleśników. Jeżeli chcesz, aby placki były bardziej „zbite” dodaj mąkę, aby konsystencja ciasta była bardziej gęsta. Pamiętaj, aby ją doliczyć 🙂.

