NatiBuczi
PrzepisyDeseryPlacuszki marchewkowe z borówkami

Placuszki marchewkowe z borówkami

Porcja ze zdjęcia dostarcza 545 kcal (402 g)

B:36.2g T:16.4g W:59.4g

Składniki:

  • marchew starta na tarce na małych oczkach (80g)
  • mąka orkiszowa (30 g)
  • odżywka białkowa waniliowa (30g)
  • wiórki kokosowe (5g)
  • proszek do pieczenia (3g)
  • jajko (50g)
  • ksylitol lub inne słodzidło (10g)
  • oliwa z oliwek do smażenia (5 ml) (natłuszczaj patelnie 2.5g i rozprowadzamy olej silikonowym pędzelkiem)
  • skyr waniliowy (40 g)
  • borówki (100g)
  • mleko lub napój roślinny (45 ml)

Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj ze sobą. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Palnik zmniejsz (średni ogień/moc). Wyłóż placki, smaż 3 minuty, aż pojawią się kropeczki jak na filmiku. pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę i smaż minutę. Podawaj ze skyrem i borówkami. Placki posypałam orzechami włoskimi, nie wliczałam.

Uwaga! Potrzebna jest dobrej jakości patelnia teflonowa do smażenia zarówno placków, jak i omletów czy naleśników. Jeżeli chcesz, aby placki były bardziej „zbite” dodaj mąkę, aby konsystencja ciasta była bardziej gęsta. Pamiętaj, aby ją doliczyć 🙂.

Dodaj komentarz

Top