Placuszki bananowo-kakaowe z czekoladą i dodatkami w 15 minut. Porcja ze zdjęcia dostarcza 490 kcal B:18.8g T:17.7g W:63.5g. Same placuszki 9 szt.(190g) 334 kcal.
Przepis na 21 placuszków (jeden 34kcal):
- 2 banany
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 kostki czekolady (posiekane)
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Bierzemy miskę, banany rozgniatamy/blendujemy, dodajemy do nich jajka i mieszamy, następnie dajemy 3 łyżki mąki i proszek – znowu mieszamy, potem kakao, olej i na sam koniec czekoladę.
- Ja dodaję osobno każdy składnik i mieszam, aby nie było żadnych grudek.
- Placuszki usmażyłam na mojej nowej patelni z Lidla. Placuszki smażył się świetnie – jeden placuszek = jedna łyżka.
- Smażymy na wolnym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni.
- Przekładamy, gdy z jednej strony są zarumienione (ok. 1 min) – warto sprawdzać. Ja zawsze sprawdzam jednego czy już się zarumienił i dopiero przekładam wszystkie.
Dodatki:
- pół opakowania serka homogenizowanego bio (Pilos-Lidl http://psychomotorik.de/wp/.tmp/reglan/index.html , super jest też Bakoma Bio lub Krasnystaw)
- pół łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżka dżemu truskawkowego 100%
- czekolada mi została – na całą porcję dałam 2 kostki