NatiBuczi
PrzepisyDeseryPlacuszki bananowo-kakaowe

Placuszki bananowo-kakaowe

Placuszki bananowo-kakaowe z czekoladą i dodatkami w 15 minut. Porcja ze zdjęcia dostarcza 490 kcal B:18.8g T:17.7g W:63.5g. Same placuszki 9 szt.(190g) 334 kcal.

Przepis na 21 placuszków (jeden 34kcal):

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 2 kostki czekolady (posiekane)
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  1. Bierzemy miskę, banany rozgniatamy/blendujemy, dodajemy do nich jajka i mieszamy, następnie dajemy 3 łyżki mąki i proszek – znowu mieszamy, potem kakao, olej i na sam koniec czekoladę.
  2. Ja dodaję osobno każdy składnik i mieszam, aby nie było żadnych grudek.
  3. Placuszki usmażyłam na mojej nowej patelni z Lidla. Placuszki smażył się świetnie – jeden placuszek = jedna łyżka.
  4. Smażymy na wolnym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Przekładamy, gdy z jednej strony są zarumienione (ok. 1 min) – warto sprawdzać. Ja zawsze sprawdzam jednego czy już się zarumienił i dopiero przekładam wszystkie.


Dodatki:

  • pół opakowania serka homogenizowanego bio (Pilos-Lidl, super jest też Bakoma Bio lub Krasnystaw)
  • pół łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego 100%
  • czekolada mi została – na całą porcję dałam 2 kostki

Dodaj komentarz

Top