Placuszki owsiane z borówkami i gruszką z serkiem Philadelphia Milka i jogurtem naturalnym w 15 minut.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 523 kcal B:16.2g T:21.4g W:71g
Z porcji wychodzi 14 placków (jeden 63 kcal)
Składniki:
Placki:
- 110g mąki owsianek lub zmielonych płatków owsianych na mąkę
- mleko (u mnie napój sojowy) (250g)
- gruszka (107g)
- borówka (70g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia.
- łyżka wiórek kokosowych (4g)
- erytrytol/cukier według własnego uznania. U mnie łyżka.
Dodatki:
- serek Philadelphia Milka (2 łyżki=50g=144 kcal)
- jogurt naturalny (2 łyżki=50g)
- garść borówek (40g)
Sposób wykonania:
Jajko mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem na jednolitą masę w dużej misce. Do mąki dodajemy proszek i dokładnie mieszamy.
Do miski z jajkiem i cukrem dodajemy mleko , a następnie powoli mąkę, aby nie powstały żadne grudki. Ma być gęsta konsystencja. Ciasto ma się zatrzymywać na łyżce. Na koniec dodajemy owoce i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, ale później zmniejszamy na najmniejszy ogień, aby placki się ładnie zarumieniły, ale też usmażyły w środku. Ja smażyłam partiami po 4-5. Smażymy na złoty kolor jak na zdjęciu. Placki odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.