Pizza z mojego dzieciństwa z przepisu mojej Mamy Marzenki ❤️ Taką pizzę możesz robić z czym chcesz – w moim dzieciństwie najczęściej była z kiełbasą.
Wiem, że lubisz przepisy mojej mamy – to kolejny. Pizza z czasów, kiedy pizzernie jeszcze nie były tak popularne. Pizza z farszem 😀. U nas zazwyczaj z tym, co było w lodówce
To jedno z 4 dań do których używam ketchup – obok tostów, kiełby z grilla/ogniska i frytek 😅.
Składniki na dużą blachę (taka jak masz w piekarniku lub standardowa na ciasta):
Składniki:
- mąka (550 g)
- ciepła woda (200 g)
- olej (10 g)
- Rozczyn:
- drożdże (20 g)
- ciepła woda (125 g)
- cukier (5 g)
Dodatki:
- pomidory w puszce (50 g) + oregano i bazylia
- pieczarki (200 g) + cebula (200 g) + olej (10 g)
- oliwki (30 g)
- szynka (100 g)
- papryczki (30 g)
- pomidorki (120 g)
- mozzarella (100 g)
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn, ma się dobrze spienić. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra- dół) i piecz 40-45 minut – każdy ma inny piekarnik, więc najlepiej obserować pizzę, aby się za bardzo ie przypiekła albo żeby ciasto w środku nie było surowe.
Pizze dzielę na 10 kawałków, jeden ma 271 kcal (175 g ) B: 12 g T: 5.3 g W:44.8 g