NatiBuczi
PrzepisyKolacjePizza z mojego dzieci艅stwa

Pizza z mojego dzieci艅stwa

Pizza z mojego dzieci艅stwa z przepisu mojej Mamy Marzenki 鉂わ笍 Tak膮 pizz臋 mo偶esz robi膰 z czym chcesz – w moim dzieci艅stwie najcz臋艣ciej by艂a z kie艂bas膮.

Wiem, 偶e lubisz przepisy mojej mamy – to kolejny. Pizza z czas贸w, kiedy pizzernie jeszcze nie by艂y tak popularne. Pizza z farszem 馃榾. U nas zazwyczaj z tym, co by艂o w lod贸wce

To jedno z 4 da艅 do kt贸rych u偶ywam ketchup – obok tost贸w, kie艂by z grilla/ogniska i frytek 馃槄.

Sk艂adniki na du偶膮 blach臋 (taka jak masz w piekarniku lub standardowa na ciasta):

Sk艂adniki:

  • m膮ka (550 g)
  • ciep艂a woda (200 g)
  • olej (10 g)
  • Rozczyn:
  • dro偶d偶e (20 g)
  • ciep艂a woda (125 g)
  • cukier (5 g)

Dodatki:

  • pomidory w puszce (50 g) + oregano i bazylia
  • pieczarki (200 g) + cebula (200 g) + olej (10 g)
  • oliwki (30 g)
  • szynka (100 g)
  • papryczki (30 g)
  • pomidorki (120 g)
  • mozzarella (100 g)

Spos贸b przygotowania:

Przygotuj rozczyn, ma si臋 dobrze spieni膰. Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (g贸ra- d贸艂) i piecz 40-45 minut – ka偶dy ma inny piekarnik, wi臋c najlepiej obserowa膰 pizz臋, aby si臋 za bardzo ie przypiek艂a albo 偶eby ciasto w 艣rodku nie by艂o surowe. 

Pizze dziel臋 na 10 kawa艂k贸w, jeden ma 271 kcal (175 g ) B: 12 g T: 5.3 g W:44.8 g

Dodaj komentarz

Top