NatiBuczi
PrzepisyDeseryPistacjowe tiramisu

Pistacjowe tiramisu

Pragniesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem? Oto przepis na pistacjowe tiramisu, które rozgrzeje serca i podniebienia swoim niezwykłym smakiem. To połączenie kremowego kremu pistacjowego z delikatnym mascarpone i śmietanką, przeplatane biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą i posypane posiekanymi pistacjami.

To niezwykłe tiramisu nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także wzbogaca każde spotkanie o wyjątkowy smak. Kremowy krem pistacjowy nadaje mu niepowtarzalnego charakteru, a posiekane pistacje dodają nuty chrupkości i intensywnego smaku.

Przygotowanie tego deseru jest łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować krem pistacjowy, ubić mascarpone z dodatkiem śmietanki, a następnie przełożyć biszkopty nasączone kawą i warstwy kremu, posypując każdą warstwę posiekanymi pistacjami.

Składniki:

Biszkopty (podłużne) (250 g)

Serek Mascarpone (250 g)

Śmietana 30 % (200 g)

Krem pistacjowy (60 g)

Pistacje prażone solone (30 g)

Matcha (proszek) (10 g)

kawa (napar bez cukru (100 g)

Sposób wykonania:

Na spód naczynia wyłóż biszkopty. Możesz je moczyć w kawie, ale zdecydowanie bardziej wolę polać biszkopty kawą, aby nie były za mocno namoknięte. Zrób tak jak lubisz. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy już śmietana będzie ubita dodaj do niej partiami mascaropone. Na koniec zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj matchę i pastę pistacjową. Jedynie wymieszaj. Na biszkopt wyłóż część kremu, następnie znowu biszkopty + kawa, a na koniec znowu krem. Zostawiam sobie trochę pasty i polewam jeszcze wierzch. Dodatkowo posypuje go posiekanymi pistacjami.

Naczynie dzielę na 12 porcji. Jedna porcja ma 263 kcal B: 5.4 g T:19.4 g W: 15.3 g

Dodaj komentarz

Top