NatiBuczi
PrzepisyBez mięsaPierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Odkryj smak lasu w naszych wyjątkowych pierogach z jagodami! Te pierogi to połączenie delikatnego ciasta z soczystymi, świeżymi jagodami, które przeniosą Cię w magiczną podróż przez naturę. Przepis jest mojej mamy. Pycha!

Porcja dostarcza 363 kcal
B: 6.5 g T:10.5 g W: 60.9 g

Warto jeść jagody, gdyż są bogate w polifenole, które są ważnym elementem diety. Większość związków polifenolowych nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz niszczące wolne rodniki, co ma znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. Związki polifenolowe znajdziesz m.in. w zielonej herbacie, winogronach, jagodach, oliwie z oliwek, orzechach, ziarnach, kakao, yerba mate oraz niektórych warzywach (w szczególności strączkowych ) i owoce np. borówkach, wiśniach, jeżynach i innych.



Składniki na 85 malutkich i cienkich pierogów – moim zdaniem takie są NAJlepsze:


Ciasto:
mąka typ 450 (500 g)
olej (2 łyżki, 40 g)
gorąca woda (250 ml)
szczypta soli
600 g jagód (1 litrowy słoik)
erytrytol (150 g)


Sposób wykonania:


Mąkę przesiać do miski dodać olej, sól i gorącą wodę. Gdy ciasto się połączy wykładamy na stolnicę i ugniatamy 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Ciasto warto przykryć ściereczką, aby się nie zeschło. Każdą część należy wałkować dosyć cienko, a następnie wykrawać szklanką krążki o średnicy 7cm. Na środku krążka z ciasta nałóż łyżeczką trochę erytrytolu i jagód, złóż na pół oraz zlep brzegi. Ważne jest, aby za bardzo nie napychać pierogów, bo pękną. Zlepione pierogi ułóż na blacie lub desce posypaną mąką.


Gotowanie pierogów: Zagotować osoloną wodę (tak, nawet te słodkie moja mama tak gotuje) w dużym garnku. Wkładamy partiami do wrzącej wody oraz mieszamy pierogi łyżką (wystarczy raz zamieszać). Gdy podpłyną do góry gotować ok. minuty.


Podaje z jogurtem kokosowym (kokos-migdał), miętą i wiórkami kokosowymi – możesz też użyć śmietany, serka lub jogurtu.

Dodaj komentarz

Top