Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Pierogi pieczone

Spis treści


Proste pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem z pieczarek, szynki, cebuli, fety i suszonych pomidorów

Jeden pierożek ma 197 kcal (79g)
B: 7.5g T:8.6g W:22g

Składniki na 18 pierogów:

  • ciasto
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista (250g)
  • mąka pszenna typ 55p(250g)
  • świeże drożdże (35g)
  • cukier (5g)
  • sól (5g)
  • olej rzepakowy (100ml)
  • jajko (50g)
  • jogurt naturalny (200g)

Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja stawiam przy grzejniku) na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm, wycinamy koła (u mnie średnica 11 cm). Skrawki ponownie zagniatamy, wałkujemy i znowu wycinamy koła.
Nakładamy dodatki i zawijamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (góra-dół)
Farsz (możesz dać jakie chcesz składniki do środa, ale zmieni się kaloryczność🙂)
Farsz (ok. łyżka farszu):

  • cebula (150g)
  • oliwa (do smażenia cebuli i pieczarek) (łyżka-10g)
  • pieczarki (4 sztuki) (80g)
  • suszone pomidory (56g)
  • ser feta (100g)


Dodatki(nie wliczałam): sosy: jogurt naturalny, ajwar.
Kolendra i sezam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *