Proste pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem z pieczarek, szynki, cebuli, fety i suszonych pomidorów
Jeden pierożek ma 197 kcal (79g)
B: 7.5g T:8.6g W:22g
Składniki na 18 pierogów:
- ciasto
- mąka orkiszowa pełnoziarnista (250g)
- mąka pszenna typ 55p(250g)
- świeże drożdże (35g)
- cukier (5g)
- sól (5g)
- olej rzepakowy (100ml)
- jajko (50g)
- jogurt naturalny (200g)
Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja stawiam przy grzejniku) na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm, wycinamy koła (u mnie średnica 11 cm). Skrawki ponownie zagniatamy, wałkujemy i znowu wycinamy koła.
Nakładamy dodatki i zawijamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (góra-dół)
Farsz (możesz dać jakie chcesz składniki do środa, ale zmieni się kaloryczność🙂)
Farsz (ok. łyżka farszu):
- cebula (150g)
- oliwa (do smażenia cebuli i pieczarek) (łyżka-10g)
- pieczarki (4 sztuki) (80g)
- suszone pomidory (56g)
- ser feta (100g)
Dodatki(nie wliczałam): sosy: jogurt naturalny, ajwar.
Kolendra i sezam.