
Pierogi gyoza w bulionie
Pierożki w bulionie w azjatyckim stylu w 10 minut. Mój ulubiony gotowiec – składu nie ma idealnego, ale od czasu do czasu chętnie po nie sięgam i bardzo mi smakują. Szczególnie ta wersja warzywna.
—
Porcja ze zdjęcia dostarcza 364 kcal (530g)
B:8.9g T:9.2g W:57g
—
Składniki na 1 porcje:
- pierogi gyoza (Biedronka/Lidl) są dwie wersje z warzywami i kurczakiem, ja wybieram z warzywami, bo bardziej mi smakuje (230g)
- pół łyżeczki bulionu warzywnego Winiary (ma stosunkowo prosty skład) rozpuszczone w 200ml wody lub 200ml rosołu/bulionu
- przyprawy: sos sojowy, czosnek niedźwiedzi, zioła tajskie, kurkuma, pieprz (nie daje już soli, bo bulion jest słony)
- płatki chilli i kolendra
- mieszanka chińska (Lidl/Biedra) (100g)
Rozpuszczony bulion wlej w wyższą patelnie lub do garnka, dodaj warzywa i przyprawy wedle własnych preferencji – u mnie wszystkiego po szczypcie. Zagotowuję wszystko i dodaje pierożki. Gotuje je 4 minuty na małym ogniu. Dodaje płatki chilli, polewam sosem sojowym jak nie jest wystarczająco słone i dodaje kolendrę. Pasuje jeszcze sezam.
Jem ten posiłek regularnie od kilku miesięcy, idealna opcja na szybki i ciepły posiłek.

