
Pierogi gyoza w bulionie
Pierożki w bulionie w azjatyckim stylu w 10 minut. Mój ulubiony gotowiec – skÅ‚adu nie ma idealnego, ale od czasu do czasu chÄ™tnie po nie siÄ™gam i bardzo mi smakujÄ…. Szczególnie ta wersja warzywna.
—
Porcja ze zdjęcia dostarcza 364 kcal (530g)
B:8.9g T:9.2g W:57g
—
Składniki na 1 porcje:
- pierogi gyoza (Biedronka/Lidl) sÄ… dwie wersje z warzywami i kurczakiem, ja wybieram z warzywami, bo bardziej mi smakuje (230g)
- pół łyżeczki bulionu warzywnego Winiary (ma stosunkowo prosty skład) rozpuszczone w 200ml wody lub 200ml rosołu/bulionu
- przyprawy: sos sojowy, czosnek niedźwiedzi, zioła tajskie, kurkuma, pieprz (nie daje już soli, bo bulion jest słony)
- płatki chilli i kolendra
- mieszanka chińska (Lidl/Biedra) (100g)
Rozpuszczony bulion wlej w wyższÄ… patelnie lub do garnka, dodaj warzywa i przyprawy wedle wÅ‚asnych preferencji – u mnie wszystkiego po szczypcie. ZagotowujÄ™ wszystko i dodaje pierożki. Gotuje je 4 minuty na maÅ‚ym ogniu. Dodaje pÅ‚atki chilli, polewam sosem sojowym jak nie jest wystarczajÄ…co sÅ‚one i dodaje kolendrÄ™. Pasuje jeszcze sezam.
Jem ten posiłek regularnie od kilku miesięcy, idealna opcja na szybki i ciepły posiłek.

