NatiBuczi
PrzepisyObiadyPieczony kurczak

Pieczony kurczak

Kurczak pieczony w całości z dodatkami

Porcja dostarcza 480 kcal B:32.1g T:24.4g W:33.9g (kurczaka podzieliłam na 10 porcji)



Składniki:

  • kurczak surowy 2kg (po upieczeniu i usunięciu niejadalnych części 1100 kg)
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocistego (całe opakowanie) + 2 łyżki sosu sojowego + sól i pieprz
  • dodatki do środka – pęczek koperku, natki i bazylii, cebula i 3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieram i marynuję w przyprawach i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Przykrywam folią spożywczą.
Kurczaka wyciągam 2h przed pieczeniem z lodówki, przed pieczeniem nagrzewam piekarnik do 200 stopni, kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu i przykrywam folią aluminiową. Piekę w 190 stopniach (góra-dół) przez godzinę. Następnie przekładam na drugą stronę i piekę kolejną godzinę. Na koniec odkrywam z folii, przekładka na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut z termoobiegiem , aby skórka była chrupiąca. W między czasie możesz podlewać kurczaka sokiem który z niego powstał. Kurczak wychodzi jak z rożna.

Ziemniaki:
Ilość ziemniaków dostosuj do swoich potrzeb. Ja dałam 150g na porcję (waga przed gotowaniem). Ziemniaki gotuję w wodzie 18 minut , następnie dodaję je do miski, dodaję 4 łyżki soku z kurczaka, paprykę słodką i czosnek granulowany. Dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 190 stopniach przez 10 minut, aż będą złote jak na zdjęciu.
Mizeria (280g na porcje u mnie) 2 ogórki szklarniowe, szczypiorek, pół czerwonej cebuli i 6 rzodkiewek i 100ml jogurtu naturalnego. Mieszam i doprawiam pieprzem i solą.


Dodaj komentarz

Top