NatiBuczi
PrzepisyKasza i ryżPieczone roladki schabowe

Pieczone roladki schabowe

Pieczone roladki schabowe z suszonymi pomidorami i gorgonzolą w sosie własnym z dodatkiem śmietany. Dodatki to: kasza bulgur i quinoa oraz surówka z czerwonej kapusty.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 540 kcal B:35.9g T:22.9g W:43g

Mięso z sosem – 181g, kasza – 125g, surówka – 75g

Schab – 6 roladek:


Składniki:

  • 6 rozbitego schabu (ja proszę o rozbicie schabu w sklepie) (600 g)
  • Bulion warzywny (200 ml) (lub łyżeczka bulionu w słoiku na 200 ml wody)
  • Śmietana 12 % (150 g)
  • Gorgonzola lub inny ser (60 g) (10 g na porcje)
  • 6 suszonych pomidorów ( 1 pomidor na porcje)
  • Olej rzepakowy (łyżka, 10 ml)
  • Cebula (1 sztuka) (100 g)
  • Czosnek (4 ząbki) (20 g)
  • 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe
  • Pęczek koperku


Sposób wykonania:
Na każdego kotleta połóż ser i pomidora suszonego, posyp solą i pieprzem oraz zawiń. Czynność powtórz 6 razy. Na patelnie dodaj olej, podsmaż roladki z dwóch stron. Dodaj je do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, dodaj przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Zapiekaj pod przykryciem, jak nie masz użyj folii aluminiowej. Piecz w 200 stopniach przez 60 minut, co jakiś czas polewaj je powstałym sosem. Odlej sos, zblenduj go, zahartuj śmietanę i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj i dodaj koperek. Dodatki: quinoa i bulgur (Lidl), surówka Grześkowiak z czerwonej kapusty z jabłkiem (Stokrotka).

Dodaj komentarz

Top