To przekąska, którą robię na prawie każdą imprezę. Smakują jak pizza i można je zrobić z ulubionymi dodatkami. Tym razem w wersji z chorizo, serem, oliwkami i natką pietruszki z sosem czosnkowym.
Jeden paluch (31 g) dostarcza 89 kcal
B:2.9 T:4.9 W:8.5
Składniki:
- ciasto francuskie lekkie (550 g)
- Salami Chorizo (100 g)
- Ser mozzarella (100 g)
- Oliwki (70 g)
- Koncentrat pomidory (50 g) + przyprawa do pizzy
- Natka pietruszki (24 g)
- Pół jajka do posmarowania paluchów (28 g)
Sposób wykonania: rozłóż jedno ciasto francuskie, posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawą do pizzy. Ułóż plasterki chorizo na sosie, posyp startym na tarce serem. Oliwki pokrój w talarki drobno, a natkę pietruszki posieka. Przykryj drugim ciastem francuskim. Przekrój w poprzek na dwie części. Następnie każda z części pokrój na paski. Każdy z pasków zakręć 2-3 razy i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjdzie 30 paluchów, chyba, że pokroisz ciasto w grubsze lub cieńsze paski. Pół jajka roztrzep w misce, posmaruj nim paluchy przy pomocy silikonowego pędzelka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut – aż będą rumiane jak na zdjęciu. Warto sprawdzać etykietę na gotowym cieście, tam często są podane wskazówki co do pieczenia. Najlepiej obserwować.
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu light (50 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Przyprawa tzatziki (najbardziej lubię ta od Kotanyi – 5 g)
- Ząbek czosnku (5 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- pieprz czarny
Sposób wykonania:
Sposób wykonania: do miski dodaj wszystkie składniki, czosnek przeciśnij przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 15 minut, aby składniki się przegryzły.