...

BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Pączki z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym

Jeden pączek ma 233 kcal 

B:6.9 g T:8.2 g W:40.7 g

IG: 28.4 

ŁG:9.8

Składniki na 14 pączków:

  • mąka orkiszowa pełnoziarnista (500 g)
  • masło (100 g)
  • drożdże (50 g)
  • ksylitol (85 g)
  • dżem bez cukru (200 g)
  • mleko 2% (200 g)
  • żółtko jaja kurzego (20 g)
  • *opcjonalnie 2-3 krople aromatu waniliowego
  • *gdy chcesz przygotować mniej, użyj połowy składników.

Sposób wykonania :

Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe – mąkę orkiszową pełnoziarnistą, żółtka, ksylitol, drożdże, masło oraz mleko. Z odważonych składników zabieramy trochę, aby przygotować rozczyn z drożdży.  Do naczynia dodaje drożdże, dwie łyżki mąki z; łyżkę ksylolitu oraz około 50 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuszczam masło, dodaję rozczyn i pozostałe składniki do misy i zagniatam. Przykrywam misę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie chwilę zarabiam ciasto, dzielę na 14 kulek i układam na blaszce do wyrośnięcia na 20 minut, a w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Piekę ok. 25 minut. Na koniec szprycuję pączki dżemem wiśniowym bez dodatku cukru.  

*Rozczyn na ksylitolu nie rośnie tak jak na cukrze, ale nie przejmuj się tym, ciasto wyrośnie tak jak trzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

🎄 Wyjątkowy prezent dla Twojego zdrowia i podniebienia! 🎄

Poznaj „40 przepisów z niskim indeksem glikemicznym” – świąteczny e-book, który pozwoli Ci cieszyć się pysznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i linię! 🥗🍪

Specjalna promocja na start!
Tylko do 19 grudnia kupisz go w wyjątkowej, świątecznej cenie!

Koniec promocji za...

 Dni
 Godzin
 Minut