Jeden pączek ma 233 kcal
B:6.9 g T:8.2 g W:40.7 g
IG: 28.4
ŁG:9.8
Składniki na 14 pączków:
- mąka orkiszowa pełnoziarnista (500 g)
- masło (100 g)
- drożdże (50 g)
- ksylitol (85 g)
- dżem bez cukru (200 g)
- mleko 2% (200 g)
- żółtko jaja kurzego (20 g)
- *opcjonalnie 2-3 krople aromatu waniliowego
- *gdy chcesz przygotować mniej, użyj połowy składników.
Sposób wykonania :
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe – mąkę orkiszową pełnoziarnistą, żółtka, ksylitol, drożdże, masło oraz mleko. Z odważonych składników zabieramy trochę, aby przygotować rozczyn z drożdży. Do naczynia dodaje drożdże, dwie łyżki mąki z; łyżkę ksylolitu oraz około 50 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuszczam masło, dodaję rozczyn i pozostałe składniki do misy i zagniatam. Przykrywam misę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie chwilę zarabiam ciasto, dzielę na 14 kulek i układam na blaszce do wyrośnięcia na 20 minut, a w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Piekę ok. 25 minut. Na koniec szprycuję pączki dżemem wiśniowym bez dodatku cukru.
*Rozczyn na ksylitolu nie rośnie tak jak na cukrze, ale nie przejmuj się tym, ciasto wyrośnie tak jak trzeba.