NatiBuczi
PrzepisyKolacjeNaleśniki ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Ulubione naleśniki na słono – ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem z sosem czosnkowym.

1 naleśnik z sosem (145g) dostarcza 197 kcal
B:12.2g T:6.4g W:18.5g
Przepis na 13 naleśników:

Farsz:
• Opakowanie mrożonego szpinaku (400g)
• Opakowanie sera feta/sałatkowo-kanapkowego (półtłusty) (200g)
• Czosnek – 5 ząbków (25 g)
• Podwójna pierś z kurczaka (300g)
• Przyprawa gyros, harissa
• Łyżka oleju rzepakowego (10 g)

Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, dodajemy przyprawę gyros i olej, zostawiamy w lodówce na min. 1h. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Odstawiamy. Szpinak dodajemy na patelnie po kurczaku z rozgrzanym olejem, po 5 minutach dodajemy wyciśnięty/posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do farszu dodajemy kurczaka, studzimy i dodajemy pokrojony ser. Dokładnie mieszamy. Składamy w ulubiony kształt. U mnie jak krokiety.

Naleśniki (szklanka = 250 ml, łyżka = 25g)
• Mąka – 2 szklanki
• Mleko – 1 szklanka
• Woda – 1,5 szklanki
• Olej – 3 łyżki
• Jajko – 2 sztuki

Sposób wykonania:
Ciasto ma być gęste. Gdy jest za rzadkie trzeba dodać mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto rózgą lub mikserem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Sos czosnkowy:
• Jogurt naturalny (200 g)
• Łyżka majonezu light (25 g)
• 2 ząbki czosnku (10 g)
• Sól i pieprz do smaku

Bardzo dobrze smakują odgrzane na patelni, najlepiej pod przykryciem na małym ogniu. Jak już robię to podwójną porcje i jemy 3 dni z Patrykiem.

Dodaj komentarz

Top