Naleśniki budyniowe – zobacz jakie to proste – przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 10 minut.
Ten przepis na naleśniki kremem jagodowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystując proszek budyniowy do naleśników, nadajesz tradycyjnym naleśnikom niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Są bardzo sprężyste i mają taki smak, jaki smak i kolor budyniu wybierzesz. Delikatne naleśniki idealnie komponują się z kremowym nadzieniem o intensywnym smaku jagód.
Składniki na 1 porcję:
- Budyń (proszek) bez cukru – wybierz smak, który najbardziej lubisz, u mnie akurat czekoladowy (40 g)
- Jajko (56 g)
- Napój roślinny lub mleko (110-120 g) – ja wolę 120 jak ciasto jest bardziej lejące, dopasuj do siebie, niektóre z was wiem, że dają nawet 100 ml mleka.
- Olej roślinny (5 g)
- Jogurt naturalny (70 g)
- Jagody (50 g)
- Dżem porzeczkowy (30 g)
- Maliny liofilizowane (10 g)
- Mięta
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj, na patelnie dodaj olej (natłuszczam patelnię przy pomocy silikonowego pędzelka). Naleśniki smażę z dwóch stron na średniej mocy palnika ( z pierwszej strony ok. 3 minuty, z drugiej 1 minutę. Jogurt naturalny wymieszaj z jagodami. Posmaruj naleśniki i złóż. Możesz zawinąć naleśniki tak jak ja lub w inny kształt – po prostu tak jak lubisz. Na wierzch dodaję dżem, jogurt, miętę i maliny.