
Najlepsze pierogi ruskie mojej mamy
Pierogi ruskie mamy NatiBuczi – Marzenki. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto, idealne proporcje farszu i proste wykonanie.
Jeden pieróg ma 41 kcal (28g)
Porcja ze zdjęcia, czyli 9 pierogów, w tym łyżka śmietany 12% (25g), łyżeczka oleju (5g) i cebula (20g) ma 465 kcal B:18g T:11.5g W:72g
Składniki:
Farsz
• Ser półtłusty(330g)
• Ziemniaki(900g)
• Cebula (100g)
• Olej (3 łyżki = 30ml)
• Sól(6g)
• Pieprz(2g)


Ciasto:
• Mąka pszenna typ 500 (500g)
• Olej (2łyżki = 20 ml)
• Szczypta soli
• Woda gorąca(250ml)
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę razem z serem lub pokruszyć w palcach, a na koniec dodać usmażoną na złoty kolor cebulę na oleju dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski dodać olej, sól i gorącą wodę. Farsz należy dokładnie wymieszać szpatułką. Gdy ciasto się połączy wykładamy na stolnicę i ugniatamy 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Ciasto warto przykryć ściereczką, aby się nie zeschło. Każdą część należy wałkować dosyć cienko, a następnie wykrawać szklanką krążki o średnicy 7cm. Na środku krążka z ciasta nałóż łyżeczką nadzienie, złóż na pół oraz zlep brzegi. Ważne jest, aby za bardzo nie napychać pierogów. Zlepione pierogi ułóż na blacie lub desce posypaną mąką.
Gotowanie pierogów: Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Wkładamy partiami do wrzącej wody oraz mieszamy pierogi łyżką (wystarczy raz zamieszać). Gdy podpłyną do góry gotować 2-3 minuty.
Wyszło 74 sztuk. Warto wcześniej usmażyć sobie więcej cebuli i polać nią ugotowane pierogi. Jedni wolą ze skwarkami, u mnie w domu zawsze jadło się z cebulką i śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Pierogi zniknęły w 2 dni. Czekam aż moja mama zrobi kolejne.